MELLANÖSTERN Ytterligare en general från Irans revolutionsgarde har mördat i en israelisk attack. Brigadgeneral Mohammad Reza Zahedi dog i ett flyganfall mot den iranska ambassaden i Damaskus.

På måndagen genomförde Israel ett flyganfall mot en byggnad vid Irans ambassad i den syriska huvudstaden Damaskus. Enligt den iranska nyhetsbyrån Tasnim var byggnaden residens åt ambassadören själv.

Minst sju personer uppges ha dött i attacken, däribland brigadgeneral Mohammad Reza Zahedi från iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds, samt hans andreman Mohammad Haj Rahimi. Det finns dock inga uppgifter om att ambassadören själv ska ha skadats i attacken.

Att angripa ett ambassadområden är ett tydligt brott mot Wienkonventionen, som erkänns av i princip hela världen som internationell lag – inklusive av Israel. Där står det att ett sådant område inte bara anses vara suveränt territorium utan även ett ”okränkbart”.

I ett uttalande säger Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian att attacken är ett ”brott mot alla internationell konventioner”. Israel ställdes också nyligen inför Internationella domstolen där man anklagas för brott mot folkmordskonventionen under sin pågående militära kampanj i Gaza. Förra veckan valde man också att trotsa en resolution från FN:s säkerhetsråd som krävde vapenvila i Gaza, vilket även det anses som ett brott mot internationell lag.

Mordet på brigadgeneral Mohammad Reza Zahedi är det andra på bara några månader som sker mot Quds-toppar i Syrien. I december dog generalmajor Seyyed Razi Mousavi i ett annat sionistiskt flyganfall mot Damaskus. Både Mousavi och Zahedi ska ha stått Quds tidigare högste befälhavare Qassem Soleimani nära. Soleimani som idag blivit en nationalmartyr i Iran lönnmördades i sin tur i en amerikansk drönarattack i Irak för fyra år sedan.