MELLANÖSTERN Israel ligger bakom söndagens misslyckade drönarattack mot en anläggning i Iran. Detta hävdar amerikansk media som citerar källor inom den amerikanska regeringen.

Efter söndagens incident i den iranska staden Isfahan, där Iran lyckades stoppa tre drönare som angrep en anläggning som tillverkar kärnbränsle har många pekat ut Israel som skyldigt. Detta bekräftas nu av källor inom den amerikanska regeringen till bland annat The Wall Street Journal och New York TImes.

CNN skriver att man inte har kunnat styrka tidningarnas uppgifter, men deras källor hävdar åtminstone att det inte var en amerikansk attack.

— VI har sett rapporterna i media, men kan bekräfta att inga amerikanska militärstyrkor har genomfört attacker eller operationer inne i Iran. Vi fortsätter att övervaka situationen, men har inget vidare att meddela, säger en anonym talesperson för USA:s försvarsdepartement till CNN.

Israel har i skrivande stund inte kommenterat incidenten, men har har i decennier försökt att förmå USA att neutralisera Iran som hot mot den sionistiska ockupationen av Palestina. I samband med att Benjamin Netanyahus extremsionistiska regim tillträdde vid årsskiftet valde USA:s judiske utrikesminister Anthony Blinken att bedyra ”USA:s bestående engagemang för det amerikansk-israeliska partnerskapet och Israels säkerhet” i samtal med Israels nye utrikesminister Eli Cohen.

Det är dock oklart om USA har resurser att utkämpa ett eget krig i dagsläget med tanke på att man gjort omfattande militära och ekonomiska investeringar i konflikten i Ukraina.