UTRIKES USA och Israel ligger enligt ministern i framkant bland länder som med propaganda och vapen eldar på de motsättningar som de hoppas ska splittra Iran.

En komplott med målet utlösa ett inbördeskrig som leder till Irans slutliga sönderfall har avslöjats, förklarade Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian på onsdagen. Han hävdade i sammanhanget att den senaste tidens våldsamma upplopp i hans land underblåsts av illasinnad propaganda med huvudsakligt ursprung i USA och Israel – samt av amerikanska och israeliska vapen. Det var vid onsdagens presskonferens i Teheran där lokala och utländska journalister deltog, som ministern svarade på frågor om Irans utrikespolitik och den senaste tidens utveckling i landet.

Målet att söndra

Amir-Abdollahian hävdade att Teheran sitter på dokument som bevisar att Irans motståndare har försökt utlösa ett ”terrorkrig” med det slutliga målet att dela Iran. Dessa ansträngningar har dock, sade han, ”för stunden omintetgjorts”. Ministern sade att de främmande krafterna ”förleder iranska ungdomar” medan de ”beväpnar terrorister i den angränsande irakiska Kurdistan-regionen”. Han tillkännagav vidare att iranska myndigheter de senaste åtta veckorna detekterat en massiv ökning av utländsk inblandning i iranska angelägenheter, och betonade att ”76 terrorist- och anti-iranska centra” uppstått i Iraks Kurdistan-region, som gränsar till Iran. Under tiden som detta skedde, så smugglades enligt ministern samtidigt amerikanska och israeliska vapen en masse in i Iran.

En omständighet som enligt utrikesministern har förstärkt det utländska inflytandet i Iran är den egna sidans tendens att sätta alltför stor tillit till hjälp från andra. ”Våra vänner i Irak åtog sig att slå ut dessa terroristgrupper och avväpna dem inom en begränsad tidsperiod”, påpekade han och betonade att Irans attacker mot mål i Irak kommer att fortsätta så länge dessa är att betrakta som hot.

Sedan flera månader tillbaka har alltså våldsamma protester rasat i Iran. De bröt först ut i samband med Mahsa Aminis död, en 22-årig kvinna som i september arresterades av Irans moralpolis för att ha burit en olämplig hijab – och som avled timmar senare. Medan de iranska myndigheterna hävdar att hon dog av ett redan etablerat medicinskt tillstånd, insisterar Aminis familj på att hon misshandlades till döds medan hon var häktad.

Anklagelser om dubbelmoral

Den iranske utrikesministern underkände under presskonferensen USA:s och Europas aktuella kritik mot Iran rörande ”mänskliga rättigheter”:

— Vi behöver inte Amerika och Europa, vilka har en lång historia av kränkning av mänskliga rättigheter och har en alltför dokumenterat mörk historia med avseende på utnyttjande av andra nationer och länder, för att kunna göra anspråk på att kunna döma i frågor rörande mänskliga rättigheter i den islamiska republiken Iran.

Han tillade:

— Så länge det finns hot mot Iran från grannländer kommer våra väpnade styrkor att fortsätta sina åtgärder för att säkerställa maximal nationell säkerhet baserat på internationell lag och FN:s stadga.

Amir-Abdollahian betonade också att Iran och USA fortsätter att ha meningsskiljaktigheter i nyckelfrågor rörande återupplivandet av kärnkraftsavtalet från 2015, officiellt kallat Joint Comprehensive Action Plan of Action (JCPOA), samt rörande det nödvändiga i hävandet av orättmätiga sanktioner mot Iran. När det kommer till kommunikationen mellan Iran och USA i största allmänhet så kommenterade utrikesministern att den ”fortgår” men att han beklagar ”den hycklande hållningen” hos amerikanska tjänstemän som ”säger annat till västerländska medier än vad de säger till iranska myndigheter”.

Russia Today påminner om att Abdollahians kommentarer under onsdagen levererades efter att Irans president Ebrahim Raisi tidigare denna månad anklagat USA för att försöka destabilisera Iran genom att stödja ”huliganupploppförklädda till legitima protester”. Häri följer, kommenterar tidningen, amerikanerna blint den där instruktionsboken som guidade Washington i Libyen och Syrien – två länder som brutits ned av inbördeskrig.