IRAN Enligt uppgifter ska Iran upplösa sin moralpolis som en eftergift till de som protesterar mot landets styre. Den iranska regeringen har dock tidigare uppgett att protesterna har sitt ursprung i utländska påverkanskampanjer.

Flera medier rapporterar att Irans åklagarkammare gått ut med att man avser att upplösa landets moralpolis, som bland annat har haft som uppgift att se till att kvinnor klär sig anständigt enligt islams principer. De många protester som spridit sig över landet är riktade mot Irans implementering av sharia efter att en ung kvinna avlidit i moralpolisens förvar.

Enligt uppgift ser Irans regering även över lagen om att kvinnor måste täcka sitt hår, som redan idag är betydligt liberalare än i sunnimuslimska länder med liknande lagar.

— Både parlamentet och rättsväsendet arbetar med frågan om lagen behöver några ändringar, säger justitieminister Mohammad Jafar Montazeri till iranska nyhetsbyrån Isna.

Mohammad Jafar Montazeri poängterar samtidigt att den vanliga polisen kommer att fortsätta ”övervaka [iraniernas] beteenden på en samhällsnivå”.

Att upplösa moralpolisen, som i Iran är känd som ”vägledningspatrullen”, ses som en stor eftergift till de regimkritiska demonstranterna. Sedan tidigare har dock Irans regering uppgett att protesterna grundar sig i en påverkanskampanj från Israel och USA med syfte att destabilisera landet. Frågan är därmed ifall en sådan eftergift kommer att kunna råda bot på oroligheterna.

Rättelse: Som Nordfront redan har uppmärksammat har denna nyhet visat sig vara falsk och har sitt ursprung i ett ”missförstånd” av nyhetsbyrån AFP.