IRAN Under söndagen rapporterade flera västmedier om att Iran avskaffar sin moralpolis ”vägledningspatrullen”. Nu visar det sig att det var fake news från nyhetsbyrån AFP.

Nordfront rapporterade under söndagen att Iran enligt västerländska medier beslutat att avskaffa den så kallade vägledningspatrullen, som bland annat kontrollerar att kvinnor klär sig anständigt.

Men nu framkommer det att nyhetsbyrån AFP ”misstolkat” uttalanden från Irans justitieminister Mohammad Javad Montazeri. Detta enligt den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW). I ett inlägg på måndagen skriver tankesmedjan:

Montazeri noterade i ett svar på en journalists fråga att säkerhetsstyrkor har reducerat moralpatrullen under de senaste månaderna - ett uttalande som vissa västmedier av misstag har målat upp som en bekräftelse på att regimen avskaffat patrullerna. Iransk statsmedia förtydligade senare att Montazeri endast bekräftade reduceringen av moralpatrullerna snarare än att han annonserade ett slut på programmet. Ingen annan iransk representant har indikerat att man avskaffat moralpolisen.

Enligt Irans regering har oroligheterna i landet sin grund i en sionistisk påverkanskampanj med ursprung i Israel och USA. Påverkanskampanjen har som syfte att splittra landet och skapa utrymme för ett regimskifte, varför en sådan eftergift till de som protesterar knappast skulle minska oroligheterna.