UTRIKES Premiärministern har nu raderat ett Twitter-inlägg, där ett påstående om 15 000 dödsdömda demonstranter under de aktuella kravallerna i Iran framställs som korrekt.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har nu tagit bort ett inlägg på Twitter, som stöder påståendet att iranska myndigheter skulle ha utfärdat dödsdomar för tiotusentals demonstranter. Borttagandet sker efter att ett antal journalister och så kallade människorättsaktivister påpekat att informationen i inlägget är inkorrekt – hur mycket den än må ha delats av stora skaror kändisar, politiska kommentatorer och regeringstjänstemän. Det propagandistiska inlägget, som gått viralt på sociala medier under de senaste dagarna, visar en kvinna som håller i en iransk flagga med texten:

Iran dömer 15 000 demonstranter till döden - som en ’tuff läxa’ för alla rebeller.

I inlägget uppger Trudeau att Kanada fördömer ”de iranska regimernas barbariska beslut” att utdöma dödsstraff för dessa demonstranter. En talesperson för den kanadensiska regeringen har förklarat Trudeaus beslut att ta bort meddelandet med orden:

— Inlägget bygger på en initial rapportering som var ofullständig och saknade nödvändig kontext.

Enligt FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran har över 14 000 personer hållits fängslade i landet sedan protesterna bröt ut i september — men denna siffra har inte officiellt bekräftats av Teheran. Enligt statliga iranska nyhetsmedier har tre personer med anknytning till protesterna hittills dömts till dödsstraff, medan fem andra har tilldelats fängelsestraff på mellan fem och tio år på grund av domar för brott rörande nationell säkerhet.

Regimkritisk NGO: ”342 personer har dödats”

Norge-baserade och regimkritiska NGO:n Iran Human Rights (IHR) har föreslagit att så många som 342 människor dödats under upploppen, men denna information har inte verifierats av iranska myndigheter, som hittills har avstått från att släppa officiella dödssiffror från protesterna. Iranska nyhetsmedier rapporterade i september att minst 41 personer dött i protesterna, och förra månaden rapporterades det att ett 50-tal poliser dödats i sammandrabbningar med demonstranter under de senaste åtta veckorna.

EU och Storbritannien sanktionerade nyligen ett antal iranska tjänstemän för påstådd kränkning av mänskliga rättigheter, medan Teheran har lovat att leverera ”ett proportionellt svar” på ”de grundlösa och olagliga sanktionerna”. Iran har också anklagat västvärlden för att blanda sig i landets inre angelägenheter genom att uppmuntra protesterna och försöka destabilisera nationen – precis som man tidigare gjort i till exempel Syrien och Libyen.