UTRIKES Under helgen har en lastbilskonvoj anlänt till Kanadas huvudstad Ottawa, där en protest hålls mot vaccintvång. Nu anklagar premiärminister Justin Trudeau deltagarna för att vara våldsamma och hatiska.

Förra helgen startade en lastbilskonvoj från Kanadas västra delar med huvudstaden Ottawa som mål. Syftet är att protestera mot tvångsåtgärder riktade mot de som inte har vaccinerat sig mot coronaviruset.

Antalet deltagande fordon har uppgivits vara 50 000, men det exakta antalet är svårt att uppskatta. Filmer från motorvägen mot Ottawa har dock visat på att ett betydande stöd finns för de protesterande lastbilschaufförerna då sympatisörer samlats vid vägkanter och broar.

Någon som verkar ha tagit det hela på allvar är premiärminister Justin Trudeau, som tydligt tagit ställning mot de ovaccinerade. Dagarna innan konvojen anlände meddelade Trudeau att han kan vara coronasmittad och att han ska gå i karantän.

Under lördagen rapporterades även att premiärministern flytt huvudstaden tillsammans med sin familj av ”säkerhetsskäl”. Exakt var han befinner sig är i dagsläget oklart, men en Twitteranvändare har lanserat en teori om att han tagit sig till Tyskland då ett plan som ska vara ett regeringsplan flög dit i lördags.

Nu har Trudeau kommit med en rad anklagelser mot demonstranterna som fyller gatorna utanför landets parlament. I ett filmklipp påstår han att deltagarna använder sig av ”hatretorik” och uppmanar till våld mot sina medmänniskor och att han därför inte kommer vara i närheten av protesten. Däremot har han inga problem att delta i fredliga protester som exempelvis Black Lives Matter, säger han i filmen.

Trots att protesten nu pågått i två dagar i den 20-gradiga kylan verkar inga ordningsstörningar ha förekommit, förutom att protesten orsakat trafikproblem.