KANADA Landets premiärminister målade på måndagen in sig i ett hörn när han officiellt tillkännagav tillämpandet av en oönskad undantagslag för att få ett slut på protesterna i Ottawa.

Den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau förkunnade på måndagseftermiddagen implementering av en aldrig tidigare tillämpad Undantagslag för nödsituationer.

Lagen möjliggör vidtagande av ”nödåtgärder” vilka under normala omständigheter skulle vara olagliga.

Trudeau åberopade vid tillkännagivandet det akuta behovet av stöd till rättsväsendets ambitioner att ”stoppa gränsblockaderna samt manifestationen inne i Ottawa”.

Han fortsatte med att försäkra att lagen kommer att tillämpas en begränsad tid och för ett begränsat geografiskt område, samt att den inte ”kommer att användas för att involvera militären eller för att upphäva kanadensarnas lagstadgade rättigheter”.

Instiftades 1988 – har aldrig tillämpats

Undantagslagen för nödsituationer kom att ersätta den tidigare Före Krig-åtgärdslagen, som premiärminister Pierre Trudeau, den nuvarande premiärministerns far, tillämpade under den så kallade Oktoberkrisen 1970, då medlemmar av marxistiska Quebecs Befrielsefront (FLQ) kidnappade och mördade Quebecs vice premiärminister Pierre Laporte.

Den nu aktualiserade lagen, som instiftades 1988, bemyndigar premiärministern att vidta en rad åtgärder som kan innebära ett förbud för människor, dels mot att samlas inom vissa områden, dels mot att färdas mellan vissa platser i landet.

Motstånd i flera provinser

En rad premiärministrar för provinser i Kanada har kraftfullt fördömt regeringens implementering av undantagslagen, däribland Saskatchawans konservative premiärminister Scott Moe, som på Twitter skriver:

”Saskatchewan stöder inte regeringen Trudeaus åberopande av undantagslagen. Om den federala regeringen fullföljer denna implementering, hoppas jag att lagen i enlighet med den federala lagstiftningen endast tillämpas i provinser som så begär.”

Albertas premiärminister Jason Kennedy skriver:

”Vi har de rättsliga medel vi behöver. Vi har de operativa resurserna nödvändiga för genomdrivande, och jag tror att regeringens sätt att i detta läge agera över våra huvuden utan att kunna erbjuda något konkret frankt talat kan göra mer skada än nytta.”

I Manitoba, där en blockad upprättats vid gränsen i gränsstaden Emerson, har premiärminister Heather Stefanson gjort ett uttalande, där hon tar avstånd från åberopandet av undantagslagen:

”I mitt tycke är de svepande konsekvenserna och signalerna associerade med den aldrig tidigare Undantagslagen för nödsituationer inte konstruktiva här i Manitoba, där försiktighet mot överdrifter och oavsiktliga negativa konsekvenser måste iakttas.”

Francois Legault, premiärminister i den franskspråkiga provinsen Quebec, har även han uttryckt sitt missnöje med regeringens implementering av undantagslagen:

”Jag tycker att jag var väldigt tydlig mot premiärministern om att undantagslagen inte bör, inte får tillämpas i Quebec.”