KANADA Lastbilsprotesten utanför Kanadas parlament är ett problem makthavarna snarast möjligt vill lösa. Nu beslagtar polisen även ved som travats upp av demonstranterna.

Sedan en tid tillbaka ockuperas området utanför Kanadas parlament i Ottawa av deltagare i en numera världsberömd lastbilskonvoj som samlats i syfte att protestera mot vaccinationstvång och coronarestriktioner.

Detta är något som stör landets liberala regeringsparti, vars ledare Justin Trudeau som premiärminister tydligt tagit ställning mot ovaccinerade kanadensare.

Polisen i staden arbetar just nu aktivt med att på olika sätt tvinga deltagarna att lämna staden, bland annat har man beslagtagit bränsle till fordon och nu även brasved som hållit dem varma i kylan.

Samtidigt har premiärminister Trudeau återvänt efter att förra helgen ha flytt huvudstaden då konvojen närmade sig. Först var ursäkten att han smittats av coronaviruset, sedan var ursäkten att han tagit till flykten av ”säkerhetsskäl”.

I parlamentet har protesten och restriktionerna debatterats. Bland annat har Trudeau påstått att Kanada är ”mer enat än någonsin”.

Oppositionsledare har även krävt ett slut på restriktionerna och pekar på att andra länder beslutat att öppna upp. Det verkar dock som att Trudeau fortsätter på den sedan tidigare inslagna linjen då han pekar ut de som vaccinerat sig som varandes ansvarstagande, till skillnad från ovaccinerade.