FRIHETSKONVOJ I Paris tog sig demonstranter under lördagen förbi polisavspärrningar och trotsade det förbud mot deras sammankomst som polisen utfärdat och domstolar konfirmerat.

Nordfront skrev igår kort om hur belgiska och franska myndigheter försöker sätta stopp för de folkliga protesterna mot den förda coronapolitiken.

Här följer en mer ingående beskrivning av situationen i Frankrike, sett i ljuset av lördagens händelser i huvudstaden.

I centrala Paris bemötte polisen under lördagen förmodade deltagare i protester mot coronarestriktionerna med tårgas, böter och gripanden.

Sent på morgonen började allt fler bilister lyckas ta sig förbi polisens blockeringar för att nå bland annat Triumfbågen.

FRANCE 24:s Catherine Norris-Trent rapporterade att situationen snabbt ”blev spänd” kort efter lunchtid.

Hon sade vidare:

— Det kryllar av polisfordon och bilar uppenbarligen tillhörande Frihetskonvojen – demonstranter som trots förbudet har kört in i Paris, och de blockerar nu denna rondell [vid Triumfbågen]. Polisen har försökt avhysa dem, man har bett dem lämna platsen och det har förekommit en del gruff här.

Tidigt på morgonen uppgav polisen på Twitter att man stoppat 500 fordon vid tre infartspunkter till den franska huvudstaden och lite senare på morgonen rapporterade man att 300 böter hade utfärdats.

Polisen hade ”som förberedelse för protesterna” enligt egen utsago mobiliserat 7200 konstaplar, satt upp checkpoints samt placerat ut pansarvagnar och vattenkanonlastbilar.

Inspirerade av demonstranterna i Kanadas Frihetskonvoj slog bilister från en rad olika delar av Frankrike på fredagskvällen läger i Paris ytterområden, fast beslutna att trotsa polisordern att inte försöka ta sig in i staden.

Den franska versionen av Frihetskonvojen inkluderar enligt Norris-Trent såväl dem som är kritiska till den förda politiken kring coronavaccinet, som dem som i allmänhet ogillar president Emmanuel Macron och regeringen – och då ofta i synnerhet dessas utfärdande av demonstrationsförbud.

Demonstrationer en sak – blockering något helt annat

Journalisten säger:

— Franska myndigheter säger att demonstrationer är en sak, men blockering av trafiken i huvudstaden något helt annat. Franska myndigheter är uppenbarligen väldigt pigga på att försöka undvika scenariot i Kanada, där huvudstadens gator har proppats igen i veckor.

Mindre än två veckor före den första rundan av 2022 års presidentval anses Macrons regering vara särskilt angelägen om att förhindra att de nu aktuella protesterna eskalerar till storskaliga demonstrationer av samma magnitud som de senaste årens Gula Västarna-protester.

Den franske premiärministern Jean Castex har förbundit sig att förhålla sig kompromisslös i frågan. I TV-kanalen France 2 sa han på fredagen:

— Om de blockerar trafiken eller försöker blockera huvudstaden, måste vi vara väldigt handfasta i detta.

Rättssäkerheten satt ur spel

Men hur kan man bedöma vem som beger sig in i staden med syftet att blockera?

Sarah från den sydfranska staden Perpignan och en vän till henne försäkrar i FRANCE 24 att de begav sig till Paris endast för att träffa familjen.

— Vi har ingenting med Frihetskonvojen att göra, förklarar de.

I programmet medverkar en polis som inte tror på motivet som Sarah föreger. Han säger:

— Vi tar det där från början: Ni kom för att delta i en förbjuden demonstration.

Demonstranterna i Paris kräver ett tillbakadragande av regeringens vaccinpass, som idag krävs för tillträde till många offentliga utrymmen.

Man kräver även mer hjälp med sina energiräkningar.

Parispolisen uppskattar att 3 300 fordon ingick i lördagseftermiddagens olika konvojer i staden.

Förbudet konfirmerat av domstolar: ”Ett förräderi

Polisen hade inför lördagen förbjudit det planerade ”sammanträffandet” och därvid hänvisat till ”störningar av den allmänna ordningen”.

Man hade även tillkännagivit att ”demonstranter som försöker blockera vägar” skulle ”bötfällas eller arresteras”.

Förbudet konfirmerades under fredagen av flera domstolar i huvudstaden, vilka därvid avslog två överklaganden.

Detta är ett förräderi..” kommenterar Gula Västarna-aktivisten Sophie Tissier domsluten till AFP, och hon betonar att förbudet innebär en olaglig kränkning av demonstrationsrätten.