Dagens datum 7 november: Detta datum 1903 föddes Konrad Lorenz. Lorenz anses vara etologins fader och tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1973, men anklagades i samband med detta för ”nazism”.

lorenz_fram

Konrad Lorenz föddes i Österrike 1903. Han berättar själv att han växte upp i ett stort hus med stor trädgård i Altenberg, Österrike och att hans föräldrar visade stor tolerans för hans stora kärlek till djur.

Redan som barn upptäckte han fenomenet prägling hos ankor, dvs att en ankunge kan präglas till någon eller något annat än sina föräldrar. Han blev tidigt väldigt intresserad av vattenlevande fåglar och uppger själv att han blev expert på deras beteende redan som barn, ett intresse han behöll livet ut.

lorenz1

Efter gymnasium ville Lorenz studera zoologi och paleontologi men övertalades av sin far att studera medicin istället vilket ändå visade sig väldigt nyttigt eftersom han lärde sig mycket om ämnen som anatomi och embryologi. Senare kom han att studera både zoologi och psykologi.

Lorenz insåg under dessa år att det saknades kunskap om djurens beteende inom forskningen och han anses som skapare av etologin. Etologi är läran om djurens beteende (även människans). Den etologiska vetenskapen kom främst att utvecklas och spridas av Lorenz och hans holländske kollega Nikolaas Tinbergen som också senare kom att dela Nobelpriset med honom.

Lorenz bedrev under trettiotalet bland annat studier kring domesticering av fågelhybrider (blandningar mellan olika arter) i fångenskap vilka visade upp avvikande sociala och sexuella beteenden och drog paralleller med liknande beteenden inom den mänskliga civilisationen. Något han senare i livet vidhöll utgjorde ett hot mot den mänskliga civilisationen.

På trettiotalet styrdes Österrike av en katolsk högerreaktionär regim som inte var populär hos folket och inte hos Lorenz. Lorenz, likt den överväldigande majoriteten österrikare, välkomnade därför Hitlers maktövertagande i landet och uppger själv att han hoppades en del på den nya regimen (något han efter kriget hävdade var ett misstag). I och med införlivandet av Österrike med Tredje riket 1938 gick Lorenz med i NSDAP.

Konrad Lorenz kom senare att vidareutbildas inom NSDAP:s Raspolitiska byrå (Rassenpolitisches Amt der NSDAP). 1940 blev han professor i psykologi vid universitetet i Königsberg och 1941 blev han inkallad i tyska armén där han kom att tjänstgöra som militärpsykolog i Polen. Han påstås även där ha bedrivit rasstudier på vissa segment av den polska befolkningen, då i anknytning till hans tidigare forskning kring hybridisering och domesticering hos djur och hans teorier att dessa observationer även gällde människor.

När kriget hårdnade och de bakre leden i armén började finkammas efter män som dög som frontsoldater blev Lorenz krigsplacerad på östfronten. Våren 1942 tillfångatogs han av Röda armén. Men hans läkarkunskaper gjorde det möjligt för honom att komma undan den värsta behandlingen och blev istället placerad som läkare vid ett sovjetiskt militärsjukhus. Han skulle senare arbeta som läkare i ett antal fångläger i Sovjetunionen.

Under sin fångenskap skrev Lorenz boken Spegelns baksida som kom ut på svenska 1974. Han lyckades få med sig en kopia av den hem när han släpptes fri 1948 efter att han inför sovjetmyndigheterna hade lovat att boken var ”rent vetenskaplig” och inte innehöll något dolt politiskt budskap.

lorenz2

Efter kriget skulle han, som så många andra, ta avstånd från nationalsocialismen. För tusentals forskare och andra framträdande akademiker var detta val inte svårt. Antingen ta avstånd och fortsätta i sitt yrke, eller drabbas av vad som i praktiken var ett yrkesförbud. En del försökte hålla en låg profil och undvika avståndstagande tills de tvingades till det av omständigheterna, som i fallet med filosofen Martin Heidegger.

1967 publicerades Lorenz bok Aggression på svenska. Det tyska originalets titel är Das sogenannte Böse (Det så kallade onda). Boken behandlar ämnet aggression ”dvs den mot artfränder riktade kampdriften hos människor och djur”. För Lorenz var aggression i sig inget ont och kunde inte ställas i motsatsförhållande till exempelvis tolerans eller kärlek. Aggression var ett genetiskt bestämt beteende som fyllde en viktig roll i djurens och människans kamp om tillvaron. Hos människan hade dock enligt Lorenz uppkommit aggressiva ”felfunktioner” som han försökte analysera, förklara och även föreslå möjliga motåtgärder.

1973 tilldelades han Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillsammans med sina två kollegor Karl von Frisch och Nikolaas Tinbergen. Nobelpriset motiverades med ”deras upptäckter rörande organisationen och utförandet av individuella och sociala beteendemönster”.

1974 kom Konrad Lorenz bok Civilisationens åtta dödssynder ut på svenska. I boken tar Lorenz upp de enligt honom viktigaste hoten mot civilisationens överlevnad: Överbefolkningen, miljöförstöringen, den kapitalistiska kapplöpningen, ”känslans värmedöd”, genetiskt förfall, rasering av traditionerna, indoktrinerbarheten och kärnvapnen. Hans resonemang och argument grundas hela tiden i de insikter han skaffat sig genom sin forskning.

I boken konstaterade Lorenz bland annat att det mesta av vårt beteende är genetiskt, även vår grundläggande rättsuppfattning. Han tog avstånd från den ”pseudodemokratiska” idén om att asocialt beteende mestadels är en följd av miljöbetingelser. Han menade att mycket av detta beteende hos människor kan spåras till genetiska defekter. Han varnade starkt för att de goda civilisationsbärande egenskaperna hos människan är på väg att avlas bort och att människan i det västerländska samhället är utsatt för en negativ genetisk domesticering, men konstaterade:

Man får inte ens använda orden ”mindervärdig” eller ”fullvärdig” om människor utan att genast bli misstänkt för att plädera för gaskammaren.

lorenz3

Konrad Lorenz har även gett oss ordet mobbning som en beskrivning på hur en grupp djur går ihop och driver bort fiender eller hur människor går ihop och stöter bort de som uppfattas bete sig avvikande.

Senare i livet kom Lorenz att engagera sig inom miljörörelsen och han sågs som ganska radikal med en skarp kritik mot det moderna samhället. Han räknas även som lite av den österrikiska miljörörelsens fader. Mycket kritik har riktats mot Lorenz genom åren för att hans teorier anses vara påverkade av nationalsocialismen. Det är i och för sig inte så konstigt, redan på trettiotalet konstaterades att hans idéer låg helt i linje med nationalsocialismen, och det gör de mestadels även idag!

Följande av Konrad Lorenz verk har utgivits på svenska:

I samspråk med djuren (1953)
Aggression – dess bakgrund och natur (1967)
Människan och hunden (1968)
Civilisationens åtta dödssynder (1973)
Spegelns baksida (1974)


  • Publicerad:
    2013-11-07 21:01