CORONAREPRESSIONEN Området runt Nya Zeelands parlament blockerades under tisdagen av fordon i en protest mot mask- och vaccinationstvång. Premiärministern vill inte prata med representanter för demonstranterna.

Horder av fordon blockerade under tisdagen gatorna runt Nya Zeelands parlament, i en protest liknande andra världen runt, där krav på ett slut på coronarestriktioner och vaccinmandat framförs.

Vad som har uppskattats som allt från ”hundratals” till ”tusen” fordon rullade under förmiddagen in i huvudstaden Wellington, där myndigheter enligt medier ”hittills visat sig ovilliga att flytta på dem eller att arrestera förarna” – med hänvisning till egna personalens säkerhet.

Premiärministern: ”Har inte tid att prata med er

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har avböjt erbjudanden om ett sammanträffande med de protesterande förarna, och därvid uppgivit att hon är ”alltför upptagen”.

I konvojen ingår personbilar, lastbilar och motorcyklar med skyltar såsom:

"Jacinda, vi vet att du sålt din själ till djävulen"

"Stoppa tvånget # Frihet"

"Politikens språk är utformat för att få lögner att framstå som sanna."

Fordonen stannade under tisdagen i timmar vid parlamentet, vars ledamöter just hade återförsamlats efter sommaruppehållet, för att senare på dagen fredligt lämna området, utan några rapporter om ingripanden av Wellingtonpolisen.

Ögonvittnet Anne rapporterade på förmiddagen till New Zealand Herald om enorma köer av bilar på väg in mot huvudstaden.

Hon sade:

— Det måste bli något stort inne i Wellington … Jag vet inte ens hur de ska kunna komma dit.

Protestens huvudkrav har varit:

”Ett slut för:

* maskkravet för skolelever.

* vaccinationstvånget för vissa anställda inom offentlig sektor, såsom sjuksköterskor och poliser.”

Nya Zeeland har gjort sig känt för att ha bland de hårdaste coronarestriktionerna i världen och landet har fått motta internationella påtryckningar om en mjukare linje.

Nyheten att Charlotte Bellis, en gravid nyzeeländsk journalist, tvingades vända sig till talibanerna för hjälp sedan Nya Zeeland förvägrat henne att återvända till hemlandet – anses ha gjort regeringen Ardern angelägen om att förmedla en bild av lättade inresekrav, enligt Breitbart News (BN) ”möjligen för att undvika ytterligare pinsamheter”.

Premiärminister Ardern har, uppger BN, under tisdagen förbundit sig att inte införa några ytterligare nedstängningar.