UTRIKES Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern fick under en presskonferens frågan om införandet av vaccinpass kommer innebära att ovaccinerade blir andra klassens medborgare, vilket hon leende medgav.

Nyligen höll Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern en presskonferens, där hon från en journalist fick frågan om det är så att införandet av vaccinpass kommer innebära att de som valt att inte vaccinera sig mot covid-19 kommer bli andra klassens medborgare. Leende svarade hon att det kommer att bli så.

Det tänkta utestängadet av en stor del av landets befolkning – ungefär 70 procent är fullvaccinerade och ytterligare 10 procent har tagit en dos – motiveras enligt Ardern av de vaccinerades rätt till trygghet, de måste veta att de inte riskerar att bli sjuka genom att råka stöta på ovaccinerade.

Förra året anklagades regeringen för att vilja införa just vaccinationspass, något man då nekade till. De som då varnade för detta kallades konspirationsteoretiker, men nu bekräftar premiärministern själv att de hade rätt.

Nya Zeeland har idag en befolkning på 5 miljoner människor. De som ännu inte vaccinerat sig utgör ungefär en miljon invånare.

Vad livet inte kommer innehålla definieras av Ardern enligt följande:

— Om du vill ha sommar, om du vill kunna gå till barer och restauranger, vaccinera dig. Om du vill klippa dig, vaccinera dig. Om du vill gå på konsert eller festival, vaccinera dig. Om du vill gå på gymmet eller titta på sport, vaccinera dig. Om du inte vaccinerar dig kommer det finnas vardagliga saker du går miste om.