CORONAREPRESSIONEN En judisk professor i bioetik vid New York University krävde i veckan på CNN att ovaccinerade amerikaner bestraffas genom att förnekas en överkomlig hälsoförsäkring.

Juden Arthur Caplan, professor i bioetik vid New York University (NYU) förklarade i veckan som gäst i CNN Wednesday att det nu är dags att ”skam- och skuldbelägga” ovaccinerade amerikaner.

Han lade till att samhället bör ”bestraffa” dem på en rad olika sätt, inkluderande saltade sjukhusräkningar och försäkringspremier.

CNN:s John Berman frågade professorn:

— I stort sett, om du är vaccinerad och boostad, även om du blir smittad, så kommer du må helt okej. Du kommer klara dig. Det är de ovaccinerade som kommer att ta skada, så varför skulle någon som är boostad ens bry sig om att göra någonting som gör den ovaccinerade säkrare?

Vi utkämpar ett krig – och den onda sidan måste förlora!

Caplan svarade:

— Jag vill att vi agerar som en grupp. Vi utkämpar ett krig och behöver alle man på däck. Jag vill inte avvisa dem som ännu inte gjort det rätta. Jag kommer att fördöma dem. Jag kommer att skambelägga dem. Jag kommer att anklaga dem, men jag vill inte exkludera dem, sade han och fortsatte:

— De måste gå med på det. Vi kommer inte att vinna detta krig – vi kommer att tala om covid vid den här tiden nästa år också – om vi inte får fler att göra det rätta, så att vi kan avskriva dem. Vi kan bestraffa dem mer. Vi kan säga: ”Du får en dyrare sjukhusräkning. Du kan inte teckna en livförsäkring eller en handikappsförsäkring till överkomligt pris om du inte är vaccinerad.” Dessa företag ska inte behandla oss som jämlikar i termer av vilka finansiella bördor som sjukdom ålägger oss.

Berman svarade med ytterligare fördömanden av de ovaccinerades förment ansvarslösa beteende:

— Det är de ovaccinerade som inte bär ansiktsmasker. Det är de ovaccinerade som inte håller avstånd. Det är de ovaccinerade som besöker fullsmockade evenemang inomhus, sa han och tillade:

— Så vi har denna bisarra ironi enligt vilken de som beter sig väl är de som tio gånger fler blir tillsagda att bete sig väl.”

Arbetslivets straffskatt

Bidenadministrationen bestraffar redan ovaccinerade amerikaner genom vad som i praktiken är en arbetsskatt.

Denna skatt utmäts av Arbetarskyddsförvaltningen (OSHA) genom en så kallad Standardregel för tillfälliga nödsituationer (ETS) – vilken lägger hela den ekonomiska bördan för frekventa testkostnader på den anställde.