VACCINPASS Efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten ska regeringen införa vaccinpass vid offentliga tillställningar.

Regeringen har beslutat att vaccinpass ska kunna användas vid offentliga sammankomster med över 100 personer inomhus. Detta efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten, som hänvisar till ”ökad smittspridning i Europa”.

Sammankomster som kan drabbas av reglerna kan vara konserter, sportevenemang, biografer, nattklubbar, med flera. Än så länge gäller det inte för gym, restauranger, eller butiker.

För att besöka de drabbade sammankomsterna ska besökaren kunna bevisa att man har tagit två sprutor med coronavaccinet. Detta görs med en elektronisk legitimation som utfärdas av E-hälsomyndigheten.

De nya reglerna ska enligt planen börja gälla redan den 1 december.

Arrangörer kommer att få välja mellan att kontrollera besökarnas vaccinationsstatus, eller att följa restriktioner om att hålla avstånd, med mera.

— Att kunna använda vaccinationsbevis är något regeringen har förberett länge. Ni har tidigare hört mig tala om vaccinationsbevis som en ”plan B”. Nu är det läget här, sa kulturminister Amanda Lind under gårdagens presskonferens.

Nordfront poängterar att det fortfarande inte råder något krav på vaccinering, så de som inte vill ta sprutan av olika anledningar behöver inte ta den.