KANADA Ottawas borgmästare har utlyst ”nödläge”, då lastbilsprotesterna bara fortsätter. Nu går det rykten om massgripanden.

Tusentals kanadensare, många av dem lastbilschaufförer, har protesterat mot coronarestriktioner och vaccinpass i över en vecka. Mängder av fordon står fortfarande och blockerar huvudvägarna i den kanadensiska huvudstaden.

I en av parkerna i staden har demonstranterna satt upp matstånd, tältläger och hoppborgar. Hittills har man sagt att man tänker stanna tills alla restriktioner tas bort.

Premiärministern Justin Trudeau har lämnat Ottawa ”av säkerhetsskäl” och i sociala medier uppges det att han även har lämnat landet. Även Jim Watson, som är stadens borgmästare, börjar bli obekväm.

— De har fler anhängare än vi har poliser och jag har påpekat för polismästaren att vi måste vara mycket mer proaktiva gällande dessa aktiviteter, säger Watson till CTV News.

— Det är oroande när man ser protesten förvandlas till något som ser ut som någon sorts rolig karneval, beklagar sig borgmästaren.

Nu har han utlyst att ett ”nödläge” råder i staden. Enligt juristen David White kommer detta dock inte att hjälpa borgmästaren att stoppa protesterna.

— Det gör väldigt lite, säger han till CTV News.

Polisen försöker stoppa demonstrationen.

Polisen i Ottawa arbetar aktivt med att försöka gripa folk som förser demonstranterna med mat och bränsle, trots att det alltså är en laglig demonstration.

Polischef Peter Sloly tycker att det är besvärligt att de inte har möjlighet att gripa fler demonstranter:

— Det är något som jag aldrig någonsin upplevt i mitt liv. Det är inte en demonstration. Det är inte en ockupation. Det är något annat och vi har inte polisära befogenheter som behövs för att vi på ett adekvat eller effektivt sätt ska kunna ta itu med det här, säger han under en pressträff på söndagen.

Rykten om massgripanden

I sociala medier florerar uppgifter, som påstås komma inifrån polisen, om att de planerar att omringa demonstranterna och gripa så många som möjligt.

Polisen skulle i det läget störa ut telefonsignaler så att ingen kan ringa telefonsamtal eller direktsända händelserna. Polisinsatsen planeras att ske innan fredag, enligt de uppgifter som har framkommit.

Nordfront har inte kunnat bekräfta uppgifterna.