USA Den amerikanska versionen av Frihetskonvojen har mottot ”Låt friheten rulla” och syftar till att få ett slut på de federala pandemimandaten. Den har nu tagit sig från Kalifornien till Maryland.

Långtradarna i den amerikanska manifestationen Folkets konvoj startade onsdag 23/2 i Adelanto, Kalifornien med siktet inställt på Washington, DC.
Arrangemangets slogan är ”Låt friheten rulla” och dess föregivna syfte är protestera mot de federala pandemimandaten samt presidentens ”nödlägesdeklaration”.

Inför starten förklarade organisatörerna Marcus Sommer och Maureen Steele att eventet ska ses som ”en fredlig transkontinental rörelse till försvar för vår frihet i en tid när denna är hotad och tyranniet närmar sig

Sommer, lastbilschaufför sedan 1988, fortsatte i intervjun för Breitbart News:

— Friheten att välja är det som vårt land är grundat på, som vår militär har kämpat, blött och dött för – och offrat allt för … Vi måste stå upp, det här är vår plikt.

Han tillade:

— Jag känner att detta också är ett sätt för mig själv personligen att lämna mitt bidrag till kampen för mitt land och dess folk.

Steele, advokat, mamma, hustru och utan tidigare närmare erfarenhet av lastbilar, fyllde i:

— Arbetare har historiskt sett alltid varit de första att framträda och försvara vår frihet. Oavsett vilket krig det handlat om, har de genom historien gått i täten, offrat mest, varit de första att anmäla sig – och inget undantag denna gång.

Och advokaten fortsatte med en beskrivning av det folkliga stödet för den aktuella konvojen:

— En majoritet av befolkningen står på vår sida…Vänstern verkar tro att de har flertalet med sig. Det har de inte. De har bara de största mikrofonerna, de har Hollywood, de har mainstreammedier och de har professorer och lärare…

Nio dagar senare, fredag den 4/3, anlände så de första lastbilarna i konvojen till Hagerstown i Maryland och äntrade därmed huvudstadens ”ringvägsområde” cirka 70 miles (11,26km) utanför själva Washington D.C.

Enligt Washington Post stod ungefär 1000 fordon tillhörande konvojen på lördagsmorgonen parkerade i Hagerstown.

Efter att avsevärt fler slutit upp under dagen, hölls på kvällen en stor manifestation i staden.