CORONAREPRESSIONEN USA:s president deklarerade på måndagen att 96 – 98 procent av amerikanerna ska vara vaccinerade innan landet kan gå tillbaka till ”normala förhållanden”.

Joe Biden tillfrågades av reportrarna i Vita Huset om vad andelen vaccinerade amerikaner måste ligga på innan landet ”kan återvända till det normala”.

— Jag tror vi får den övervägande majoriteten – som har hänt i så många… vid en del industrier och i några skolor – 96, 97, 98 procent, svarade presidenten.

Biden kom med sitt uttalande efter att själv inför media ha fått den tredje dosen coronavaccin från Pfizer och sedan förespråkat vikten för andra att följa hans exempel.

Han noterade att över 77 procent av vuxna amerikaner har åtminstone vaccinerat sig en gång.

Avsevärt högre krav än vad federala myndigheter ställt

Presidenten ställer dock alltså högre krav än så på sin befolkning, betydligt högre än vad federala hälsomyndigheter tidigare gjort.

I februari sa chefen för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci, att mellan 70 och 85 procent av befolkningen bör vara vaccinerad innan landet kan återgå till normala förhållanden.

Sedan den så kallande deltavarianten av viruset kom in i bilden har Fauci och andra federala tjänstemän emellertid vägrat att ställa upp något procentuellt villkor, utan istället nöjt sig med att uppmana fler amerikaner att vaccinera sig.

— Det här är ett ytterst slugt virus, sa Fauci i augusti, och fortsatte:

— Om vi fortsätter att söla och inte får dem att vaccinera sig som behöver göra det, kan det här tillståndet fortleva och leda till att en ytterligare variant utvecklas, vilket kan komplicera allt.”

Bidens krav på andelen vaccinerade är också betydligt högre än de som ställts i några europeiska länder, där restriktionerna har avvecklats.

I Norge lyftes förra veckan coronarestriktionerna sedan 76 procent av norrmännen hade erhållit åtminstone en vaccindos.

En fjärdedel av befolkningen ovaccinerad – inte acceptabelt

Biden indikerade att han kommer fortsätta pusha för fler vaccinförordnanden i syfte att få upp siffrorna, och argumenterade för sitt agerande.

— En sak kan ni vara säkra på: En fjärdedel av befolkningen kan inte förbli ovaccinerad utan att vi fortsätter ha problem, sa han.

Biden betonade ännu en gång att coronapandemin är ”en de ovaccinerades pandemi” och avslutade med orden:

— Så, vänligen gör det rätta…jag ber er, vaccinera er. Och det kan rädda ert liv.

Under onsdagen åker presidenten till Chicago för att uppmana företagare att upprätta striktare regler för vaccinering för anställda.