FRIHETSKONVOJEN Trots hot om straff vid arbetsvägran hade polisen stora svårigheter att hitta samarbetsvilliga bilbärgare i Ottawa i helgen. Nu vill borgmästaren sälja ut de konfiskerade fordonen.

Ottawas borgmästare Jim Watson föreslår att lastbilar och andra fordon som beslagtogs under polisens brutala demontering av Freedom Convoy under helgen ska ut på försäljning.

Han hävdar härvid att detta är den kanadensiska huvudstadens lagstadgade rättighet på grund av regeringens åberopande av undantagslagen Emergencies Act.

Vi har faktiskt möjlighet att konfiskera dessa fordon och sälja dem,” sa Watson redan i lördags, enligt det kanadensiska public service-bolaget CBC.

Jag vill se dem säljas

Borgmästaren tillade:

"Och jag vill se dem säljas. Jag vill inte återlämna dem till dessa människor, som har orsakat sådan frustration och ångest i vårt samhälle."

Siffran för antalet arresterade från polisens våldsamma tillslag mot Frihetskonvojens protest i Ottawa under helgen har nu stigit till 191 personer.

391 brottsanmälningar har utfärdats, bland annat för skadegörelse och obstruktion av ordningsmaktens arbete.

Chris Harkins, som tjänstgör som biträdande kommissarie vid Ontario Provincial Police, bekräftar att polisen har beslagtagit 76 fordon.

Svårt att hitta bogserare trots hot om bestraffning

När premiärminister Justin Trudeau förra veckan för första gången i kanadensisk historia åberopade Emergencies Act, hade polisen stora svårigheter att hitta bärgare som var villiga att bogsera långtradare och andra fordon som förekom vid protesterna i huvudstaden.

Enligt nödlagen kan regeringen tvinga bärgningsbilsoperatörer att utföra sitt ålagda arbete, och eventuell vägran kan beivras med böter eller fängelse.

På måndagen hävdade Trudeau att situationen fortfarande kräver nödbefogenheter, trots att konvojen i Ottawa då var nedkämpad.

Det har tydliggjorts att lokala och provinsiella myndigheter behöver extra verktyg för att återställa ordningen och hålla människor säkra”, sa premiärministern under en presskonferens.

Han tillade:

"Även om saker verkar lösa sig väldigt bra i Ottawa, är detta undantagstillstånd inte över ännu."

Vid utlysningen av Emergencies Act utfäste Trudeau att ”tillämpningen av nödbefogenheter” ska vara ”tidsbegränsad, geografiskt inriktad, rimlig och proportionerlig”.