EU I en resolution som röstats igenom av EU-parlamentet införs nya sanktioner mot Iran. Dessutom terrorklassas den iranska Islamiska revolutionsgardet.

Under torsdagen röstade EU-parlamentet genom en resolution riktad mot Iran. Man utökade bland annat globalistunionens långa sanktionslista till att inkludera ”alla som är ansvariga för kränkningarna av de mänskliga rättigheterna”, uppger SVT. Med på listan finns Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, och president Ebrahim Raisi

Resolutionen terrorklassar också Islamiska revolutionsgardet, med motiveringen att organisationen ”genomför terroristaktioner, ingår i förtrycket av demonstranter i Iran samt förmedlar drönare till Ryssland”.

Under ett tal på torsdagenskvällen varnade det iranska parlamentets talman Mohammad Bagher Qalibaf EU-länderna och lovade att Iran kommer att vidta motåtgärder för terrorklassningen. Bagher Qalibaf uppmanade också EU-länderna att lägga ifrån sig ”det globala förtryckets hegemoni”, som han menar leds av USA och Israel, om man inte vill ”betala dyrt”, skriver den iranska nyhetsbyrån IRNA.

— De europeiska länderna visade att stöd för terrorister och terrorism numera är en del av deras offentliga agenda, och denna nya resolution av det europeiska parlamentet som inkluderar revolutionsgardet i deras lista på terrororganisationer kommer faktiskt att främja känslan av kultur, martyrskap och osjälvisk tjänstgöring hos [det iranska] folket, sa talmannen.

Kort film om Islamiska revolutionsgardet från Al Jazeera.

Islamiska revolutionsgardet är en fristående gren inom landets väpnade styrkor och har framförallt hand om att värna och beskydda den ideologi som ligger till grund för Irans sociala och politiska revolution. Qasem Soleimani, som var befälhavare för revolutionsgardets fruktade specialstyrka Quds, lönnmördades i januari 2020 på order av president Donald Trump. Mordet på Soleimani skedde när generalen avlade ett besök i Irak, där han mötte ledare för miliser som stred mot Islamiska staten (IS).

Förutom att vara avgörande i kampen mot IS har Islamiska revolutionsgardet haft stor betydelse i att bygga upp antisionistiska allianser i Mellanöstern, trots decennier av krig för att stärka Israel i regionen. Man har bland annat tränat upp Hizbollah, som framgångsrikt har bekämpat israeliska aggressioner i bland annat Libanon och Syrien.