IRAN Irans Sverige-ambassadör Ahmad Masoumifar säger i en intervju med Aftonbladet att den unga kvinnans död i polisförvar som sägs ha startat protesterna var en ”bitter och smärtsam nyhet” för det iranska folket. Samtidigt menar han att det som iranska myndigheter nu slår ned på är allt annat än ”civila protester”.

Det var efter att den 22-åriga iranskan Mahsa Amini greps av Irans sedlighetspolis och sedan avled i polisens förfar som protester ska ha börjat sprida sig i i Iran. Enligt ”svensk” och västerländsk media rör det sig om en ”feministisk revolt” mot landets konservativa och ”teokratiska” styre.

Nyligen gästade iraniern Shahrokh Razavi Radio Nordfront och berättade att den bild som målas upp i väst om Iran inte stämmer. Razavi hävdar bland annat att man i västlig media numera använder gamla bilder på protester för att få det att se ut som att de fortfarande pågår i samma omfattning som strax efter dödsbeskedet. Dessutom säger Razavi att protesterna inte varit lika omfattande såsom rapporterats i väst och att de underblåsts av Irans fiender, främst sionistiska krafter, i en tid då USA:s möjlighet att stödja Israel militärt vacklar med tanke på kriget i Ukraina.

Även Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei har offentligt sagt att ”USA och den sionistiska fejkockupationsregimen och de som betalas av dem” ligger bakom upproren.

Irans ambassadör i Sverige Ahmad Masoumifar är inne på samma linje. Han beskriver i en intervju med Aftonbladet den 22-åriga Aminis död i polisens förvar som en ”bitter och smärtsam nyhet för oss iranier”, men menar att man måste se protesterna för vad de är.

— Jag är säker på att jag inte behöver påminna en professionell journalist om skillnaden mellan civila protester och organiserad terrorism eller någon annan form av osanktionerat våld som riktar sig mot oskyldiga civila och allmän egendom. Du måste vara bekant med den långa historiken, där detta har sammanblandats många gånger för att rättfärdiga utländsk aggression mot folk i vår region eller antiimperialistiska nationer allmänt i den globala södern, säger ambassadören.

Masoumifar hänvisar också till en studie gjord av Stanford Internet Observatory som beskriver USA:s militära centralkommandos (Centcoms) desinformationskampanjer och psykologiska krigföringsmetoder. Den visar att en betydande del av dessa aktiviteter har varit riktade mot Iran. Studiens avslöjanden om Pentagons metoder har dessutom lett till en pågående granskning av alla Pentagon psyops-insatser.

När Aftonbladet frågar om alla tusentals demonstranter verkligen kan vara utländska agenter svarar Masoumifar:

— Din fråga antyder en halmdocka. Du gör en karikatyr av den utländska styrningen och sponsringen av dessa protester. Ingen påstår att varje man på gatan skulle vara på CIA:s lönelista. Metoderna för hemlig krigföring som bedrivs på flera fronter och de psykologiska operationernas mekanismer är mer komplicerade och nyanserade än så. Det finns omfattande litteratur om detta. Jag skulle råda dig att börja med att läsa studien från Stanford som jag nämnde ovan.

Västmedia döljer vad som sker i Iran

Han menar också att iranska myndigheter har gjort allt och lite till för att utreda varför 22-åringen dog. Detta med tanke på vittnen som säger sig ha sett hur poliser misshandlade henne under gripandet. Men enligt Masoumifar tyder allt på att hon dog av hjärtproblem, något som han menar västerländsk media ignorerar.

— I detta speciella fall har rapporten offentliggjorts och är öppen för medicinsk expertgranskning. Detta fynd motsäger starkt det narrativ som spridits genom västerländska medier och som hävdar att Amini blev ”allvarligt misshandlad” av iransk polis innan hon hamnade i koma, säger han.

Den iranske ambassadören ger även svar på tal gällande anklagelser om ”polisbrutalitet” mot demonstranter.

— Civila protester i Iran är lagliga och skyddade enligt lagen. Vandalism, osanktionerat våld mot civila och myndigheter, mord och utbredd terrorism är det dock inte. De senaste attackerna av Jaish ul-Adl, en militant salafistisk jihadistgrupp som huvudsakligen verkar i sydöstra Iran, har lett till att 19 dödats och mer än 20 skadats, inklusive civila. Jag skulle inte beskriva detta som ”protester”.

"Finns andra sätt än att acceptera en pålagd västerländsk identitet"

Aftonbladet försöker också pressa ambassadören på frågan om slöjtvång för kvinnor. Men enligt Masoumifar är detta en lag som folkets representanter har röstat fram och något det ständigt pågår en diskussion om i Iran. När Aftonbladet frågar vad ambassadören själv tycker i frågan svarar han:

— Jag talar till dig här som ambassadör, mina personliga åsikter är inte relevanta. Men om mina åsikter om Irans inrikespolitik någonsin vore kritiska, skulle jag som patriot inte uttrycka dem för någon annan än mina landsmän i Iran. Jag kan säga att lagens metoder för att verkställas ständigt utvecklas och förändras.

Enligt ambassadören har Iran en jämförelsevis progressiv politik med kvinnor på många framstående positioner i samhället. Att synen på kvinnan i Iran inte är ”västerländsk” betyder enligt ambassadören inte att det rör sig om förtryck av kvinnor.

— Revolutionen hjälpte till att föra fram kvinnor och skingra den löjliga falska uppdelningen mellan islam och kvinnors egenmakt och visa att det finns andra sätt att göra motstånd mot patriarkatet än att acceptera pålagd västerländsk identitet. Vi har gått ifrån svindlande höga siffror på analfabetism bland kvinnor till att ha en högre andel kvinnor i universitetsutbildning än Storbritannien och Japan, säger han och tillägger:

— I dag bidrar kvinnor stort till vår nation, i allt från att representera sitt land på högsta nivå som ambassadörer, parlamentsledamöter och ministrar till att göra framsteg som forskare och konstnärer.

Masoumifar avfärdar också de som redan nu kräver att han kallas upp till UD för att läxas upp med tanke på det som sker i Iran. Ambassadören säger att han förväntar sig att den svenska regeringen inte lägger sig i ”Irans inre angelägenheter” och UD ”inte kommer med domar innan de har tillgång till alla fakta”.

— Jag förväntar mig att de förstår att västvärlden inte längre kan påtvinga sina åsikter på andra genom våld, och att västerländska ideal och västerländsk identitet representerar en minoritet av människorna i världen och inte kan anses vara universella och inte kan motivera kränkningar av andras självstyre, säger ambassadören.