IRAN Iranska förrädare utomlands i samarbete med amerikansk och israelisk underrättelsetjänst ligger bakom oroligheterna i Iran. Detta enligt landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei.

I sitt första offentliga framträdande efter de senaste veckornas våldsamma och regimkritiska protester i Iran pekar landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei ut oroligheternas anstiftare.

— Jag säger uttryckligen att dessa uppror och säkerhetshot är designade av USA och den sionistiska fejkockupationsregimen och de som betalas av dem, sa Khamenei och tillade att de sistnämnda rör sig om ”förrädarexiliranier”.

Enligt Khamenei kan inte USA och Israel tolerera att Iran är på väg att bli en supermakt, vilket ledaren menar är anledningen till att man provocerar fram oro i landet, skriver RT.

Protesterna började för drygt två veckor sedan när en 22-årig kvinna som gripits för ”sedeslös klädsel” avled i polisens förvar. Enligt den iranska polismyndigheten dog kvinnan av en hjärtattack, medan hennes familj hävdar att hon dog till följd av polisbrutalitet.