UTRIKES Teheran uttrycker nu missnöje över Ukrainas beslut att utvisa Irans ambassadör i Kiev för påstådda iranska drönarleveranser till Ryssland – och man utfäster sig att prestera ett passande motdrag.

Iran ”beklagar Ukrainas beslut att utvisa landets ambassadör och har för avsikt att ”leverera ett lämpligt svar”, kommenterade det iranska utrikesministeriets talesman Nasser Kanani på lördagen. Kiev anklagar Teheran för att förse Ryssland med attackdrönare och kallar de påstådda leveranserna ”en ovänlig handling som innebär ett allvarligt slag mot relationerna mellan Ukraina och Iran.

Kanani påminner om att Teheran har förhållit sig neutralt i konflikten mellan Moskva och Kiev, och han tillägger att man från iranskt håll hoppas på ”en fredlig lösning av fientligheterna”. Iran har tidigare uttalat att Kievs beslut att utvisa Irans ambassadör fattats under inflytande av ”propaganda från utländska medier” samt ”obekräftade rapporter”.

Det var under fredagen som Ukraina återkallade ackrediteringen av Teherans ambassadör och i samband med detta även varskodde om ”en avsevärd minskning” av Irans diplomatiska personalstyrka vid landets ambassad. Den påstådda leveransen av vapen till Ryssland ”motsäger direkt neutraliteten, respekten för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, offentligt deklarerad av Irans högsta ledning” kommenterar det ukrainska utrikesministeriet i ett uttalande.

Anklagelser om beväpning

Återkallandet av ackrediteringen kommer just efter att ukrainsk militär gått ut med uppgifter om att man förstört ”sex ryska kamikazedrönare från Iran.” Filmer som cirkulerar online visar delar av en drönare märkt Geran-2, som har slående likheter med den iransk-tillverkade Shahed-136.

En annan video visar en stor obemannad luftfarkost, ett ”luftskepp” som uppges ha iakttagits i Svarta havets vatten utanför hamnstaden Odessa. Flygplanet uppges likna den av Iran framtagna attack- och spaningsdrönaren Mohajer-6.

Teheran anklagades först av USA för att i juli ha levererat drönare till Ryssland mitt under den pågående konflikten i Ukraina, något som Iran förnekade. Moskva kommenterade anklagelserna i slutet av augusti, då Kremls talesman Dmitrij Peskov avfärdade dem som ”informations-substitut”, samtidigt som han hyllade ”de dynamiskt utvecklade banden” mellan Moskva och Teheran.