UTRIKES Israel uppmanade på tisdagen USA att nu hota Iran ”på ett sätt som inte kan missförstås” – detta efter att inspektörer från FN:s atomenergiorgan påstått sig ha upptäckt anrikat uran ”nära kärnvapennivåer” i landet.

Iran är nu snubblande nära uran anrikat till 90 procent [officiella gränsen för kärnvapen, reds anm]. USA måste omedelbart lägga upp ett trovärdigt militärt hot på bordet”, sa Israels utrikesminister Eli Cohen på tisdagen under ett tal i Jerusalem till en publik där flertalet USA-baserade judiska ledare ingick. USA har hittills varken uteslutit eller tillkännagivit ett militärt alternativ med anledning av den påstådda upptäckten. Landets utrikesminister Antony Blinken har i sammanhanget upprepat sin favoritfras ”Allt ligger på bordet.”

En höna av en fjäder

Men i det internationella atomenergiorganet IAEA:s senaste rapport uppges att Iran endast uppnått 60 procent anrikat uran – ett resultat som man inte desto mindre anklagar Teheran för att ha fuskat sig till genom en odeklarerad ändring av sammankopplingen mellan två maskinkluster vid Fordow-fabriken – en upptäckt som enligt Reuters gjordes vid en överraskningsinspektion på plats den 21 januari.

IAEA skrev därefter i en konfidentiell rapport, som ska ha kommit nyhetsbyrån till del, att ”de var sammankopplade på ett sätt som skilde sig väsentligt från det driftsätt som deklarerats av Iran.” Organets generaldirektör Rafael Mariano Grossi förutspådde med anledning härav att ”Teheran skulle ha tillräckligt med kärnmaterial för flera atombomber om de fortsatte med att anrika uran”. Efter detta uttalande har det officiella Israel och judiska medier varit på offensiven.

På hugget

Israels försvarsminister Yoav Gallant påstod vid den årliga säkerhetskonferensen i München i fredags att regimen i Teheran är engagerad i samtal om att sälja dussintals länders sofistikerade vapensystem inför det förestående utgången av ett FN-vapenembargo. Han tillade:

Iran är inte längre en lokal leverantör som betjänar ombud i Mellanöstern. Det är ett multinationellt företag - en global exportör av avancerade vapen.

Från Vitryssland i Östeuropa till Venezuela i Sydamerika – vi har sett Iran leverera UAV:er med en räckvidd på upp till 1 000 kilometer. Faktum är att Iran för närvarande för diskussioner om att sälja avancerade vapen … till inte mindre än 50 olika länder.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hävdade på söndagen att ”Irans aggressionshandlingar mot [Israel] är oupphörliga”, och hänvisade till en förment en attack mot den israelisk-ägda oljetankern Campo Square i Persiska viken förra veckan – vilken Iran förnekar all kännedom om och inblandning i.