PALESTINA I en hämndattack för torsdagens missiler som sköts mot Israel från Libanon har den israeliska armén inlett en massiv bombattack mot Gaza. Målet är den palestinska motståndsrörelsen Hamas.

Under torsdagen ska 34 missiler har skjutits mot Israel från södra Libanon, en attack som troligtvis Hizbollah ligger bakom. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lägger dock skulden på Hamas och har därför beordrat en våldsam hämndattack på Gaza som inleddes under natten till långfredagen, uppger RT.

Videor inifrån Gaza visar hur explosioner lyser upp himlen och enligt uppgifter har Hamas aktiverat sitt luftvärn. Det fanns under natten till fredagen inga uppgifter om skadade eller döda.

Strax efter attacken från Libanon höll Netanyahu ett tal där han lovade att Israels fiender kommer att ”betala sitt pris” trots de interna stridigheter som drabbat Israel.

— Vi kommer att slå till mot våra fiender och de kommer att betala priset för varje form av aggression, bedyrade Netanyahu på torsdagen.

Den nyligen avskedade men sedan återinsatte israeliske försvarsministern Yoav Gallant ska ha instruerat den sionistiska krigsmakten IDF att förbereda ”alla möjliga former av vedergällning för raketattackerna” och presentera dessa för regeringen.

Den amerikanska nyhetssajten Axios citerade inför attacken på Gaza anonyma israeliska tjänstemän som uppgav att operation in på libanesisk mark inte var lika trolig som en attack mot Gaza eftersom den splittrade regeringen vill undvika krig till varje pris.

Axios ska dock ha kommit över ett dokument som bekräftats av minst två israeliska ambassadörer som indikerar att det israeliska försvarsministeriet har instruerat sioniststatens ambassader ute i världen att informera sina värdländers regeringar om Israels intentioner att slå till mot Libanon. Dokumentet instruerade också israeliska diplomater att pressa värdländerna att ta ställning för Israel i konflikten.

Ritualslaktade getter och domedagsprofetior

Israel har dock fortsatt stora interna problem. Netanyahu lyckades nyligen lugna massiva protester mot hans regim som samlade hundratusentals judar. Detta genom att tillfälligt stoppa den konstitutionella reform han planerade för att förse sig med mer makt. Israels president Isaac Herzog höll samtidigt ett ödesdigert tal där han varnade för öppet inbördeskrig och beklagade sig över att ”avgrunden nu är inom räckhåll” .

Men under veckan har istället konflikten mellan judar och palestinier i Jerusalem blossat upp ordentligt. Detta skedde med anledning av att muslimerna firar ramadan samtidigt som den judiska påsken.

Efter att judiska bosättare deklarerat att man hade för avsikt att ritualslakta en get i al-Aqsamoskén på Templeberget, som räknas som islam tredje viktigaste helgedom, skyndade palestinier till moskén för att beskydda den. Tungt beväpnad israelisk polis stormade sedan moskén i två omgångar på onsdagen, vilket har fördömts av flera av Israels grannländer.

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei antydde också nyligen att Israels existens snart kan vara ett minne blott, och hänvisade bland annat till den kaosartade situationen i landet. 2015 gav Iran officiellt sioniststaten 25 år till att existera, men i ett tal för den iranska regeringen konstaterade ayatollan att det ”verkar det som att de [israelerna] själva har bråttom och vill försvinna tidigare”.