UTRIKES. Stabschefen för den israeliska försvarsmakten säger att myndigheten förbereder sig för en väpnad konflikt med Iran. Den islamiska republiken svarar med att man inte vill ha krig, men om Israel attackerar lovar man att ”jämna Haifa och Tel Aviv med marken”. 

Israel mot Iran. Foto: YouTube.

Löjtnant-General Aviv Kochavi, stabschef för den israeliska försvarsmakten skrev i fredags ett kontroversiellt meddelande till Tel Aviv-universitetets institut för nationella säkerhetsstudier.

Generalen skriver att det ”operativt och strategiskt vore ogynnsamt” om USA:s nya president Joe Biden väljer att återgå till kärnvapenavtalet med Iran. Just för att om USA återupprättar avtal skulle det betyda att Iran kunde utveckla kärnvapen, hävdar Kochavi. Detta genom att Iran tillåts anrika uran.

Planerar krig mot Iran

Kochavi menar att Iran uppträder aggressivt, med hänvisning till att de understött syriska regeringsstyrkor i det syriska inbördeskriget, samt att man stödjer milisgrupper som Hizbollah i Libanon. Iran har också nyligen genomfört lyckade missiltester med långdistansrobotar.

Därför har Israel börjat planera olika krigsscenarion mot Iran.

Jag har beordrat (Israeliska) Försvarsmakten att förbereda ett antal operativa planer utöver de vi redan har, dessa kommer vi att fortsätta utveckla under nästa år”, skriver General Kochavi i meddelandet.

Regeringen kommer såklart att besluta om vi ska implementera dem, men planerna måste stå redo, de måste ligga på vårt bord och vara dokumenterade”, fortsätter han.

”Vi skulle jämna Haifa och Tel Aviv med marken…”

Irans ledning i Teheran noterar att Israel försöker hetsa fram en konflikt, och meddelar att en sådan skulle resultera i ödesdigra konsekvenser för Israel. General Abolfazl Shekarchi, talesperson för den Iranska försvarsmakten säger att det Israel håller på med är ”psykologisk krigsföring”.

— Skulle minsta lilla misstag göras, kommer vi att jämna Haifa och Tel Aviv med marken snarast möjligt, säger Shekarchi till den iranska nyhetsbyrån Tasnim News AgencyTvå större israeliska städer med 185 000, respektive 460 000 invånare.

Även Mahmoud Vaezi, stabschef åt president Hassan Rouhani, har uttalat sig om Israelernas hot.

— Vårt folk och folket i regionen är bekanta med språkbruket som den sionistiska regeringens representanter använder, som mest bara snackar för att bedriva psykologisk krigföring, säger Vaezi. Han tillägger att Israel varken har ”planer eller förmåga” nog att utföra en attack mot Iran.

Vaezi pekar på återkommande militärövningar som bevis på att man tar sitt lands försvar seriöst, men att man inte vill starta ett krig i onödan. Han uppmanar den sittande amerikanska presidenten, Biden att återuppta avtalet med Iran för att lugna ner krigshetsen från Israel.

Iran säger att man hellre går med på att reglera sin egen anrikning av uran, om det resulterar i att de slipper sanktioner från USA och enklare kan bedriva handel med andra länder.

Men Bidens judiska statssekreterare Anthony Blinken säger dock att Bidens regeringen är ”långt ifrån” att återgå till ett avtal med Iran. Den judiska ministern menar att Iran inte följt sin del av avtalet, och framför att det är problematiskt att Iran inte gör som USA vill.


  • Publicerad:
    2021-02-01 08:00