UTRIKES. Mordet på Mohsen Fakhrizadeh ska bereda vägen för Joe Biden att bomba Iran. Det skriver den före detta amerikanske underrättelseofficeren Scott Ritter.

Mordet på Irans främsta kärnforskare Mohsen Fakhrizadeh är ett knep av Israel för att tvinga den troliga amerikanska tillträdande presidenten att avvisa diplomati och välja militära åtgärder för att hantera Irans kärnvapenambitioner. Det skriver Scott Ritter som varit underrättelseofficer inom den amerikanske marinen i en debattartikel i ryskägda RT News.

Mohsen Fakhrizadeh existens, än mindre hans arbete, erkändes knappt av Iran, skriver Ritter. Han var även en brigadgeneral i Islamiska revolutionsgardet, och därmed involverad i de akademiska aspekterna av Irans nationella säkerhet.

Han var också den viktigaste hjärnan bakom materialanskaffning som skulle användas för urananrikning, skriver Ritter.

I april 2018 pekade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu offentligen ut Fakhrizadeh såsom varande ledaren av ett hemligt irankst kärnvapenprogram; något som få experter har trott på, och som Iran själva ihärdigt har förnekat.

Israel har inte förnekat att man har mördat Mohsen Fakhrizadeh, men för ovanlighetens skull var Iran tydliga med att peka ut vilket land man anklagade.

USA har länge trott att Iran utvecklar kärnvapen, och USA:s president Donald Trump har anklagat Iran för att inte följa kärnenergiavtalet med västvärlden – trots att det var Trump själv som bröt avtalet med Iran, visserligen efter påtryckningar – eller faktiskt beslut – från Israel.

Denna tro, kombinerat med Irans beslut att strunta i kärnavtalet sedan USA bröt det, är det som har lett till att Fakhrizadeh nu mördats, skriver Ritter.

Trump har själv övervägt militära anfall mot Irans kärnkraftsprogram, och har sagt att han själv är beredd att använda kärnvapen mot landet.

För att förmå USA och resten av länderna som ingår i FN, har Israel ljugit, överdrivit och fabricerat underrättelseuppgifter beträffande Iran. Lögnerna blev efter hand så överdrivna att de enligt Scott Ritter förstörde Israels trovärdighet. När Israel rapporterade att dess underrättelsetjänst stal ett kärnvapenarkiv från Iran i början av 2018 ifrågasattes sanningshalten i detta påstående efter att dokument som tidigare hade hållits för att ha förfalskats påstods ingå bland  dokumentfynden.

För att ytterligare sabotera för Iran, samarbetade Iran och USA för att anfalla Iran med cyberattacker med hjälp av ett för ändamålet skapat datavirus kallat Stuxnet. Detta har använts mot anläggningar för framställning av material för civil kärnkraft som finns i Natanz. Senast i somras attackerades anläggningen där på ett sätt som ledde till att den överhettades och började brinna.

Mellan åren 2010 och 2012 utförde israeliska Mossad dödsoperationer som mördade fyra iranska kärnfysiker, och en femte mordattack som riktades mot chefen för den iranska atomenergiorganisationen var nära att lyckas.

Biden ska utföra det som Trump inte vågade
Näste president Joe Biden – om han väljs av USA:s elektorat i valet 14 december – vill gärna samarbeta med Israel om attacker mot Iran, skriver Ritter. Biden var med på möten som rörde Israels attacker med dataviruset Stuxnet, och visste enligt Ritter allt om Israels påtryckningar mot den tidigare presidenten Barack Obama att anfalla Iran – vilket Obamas partikamrat Hillary Clinton lovat att göra ”när” hon blivit president ”efter Obama”.

Enligt Scott Ritter är Israel mord på Mohsen Fakhrizadeh kalkylerat, eftersom hans död inte har någon verklig påverkan på Irans kärnenergiprogram. Nya generationer av iranska vetenskapsmän har för länge sedan utbildats.

Istället är mordet att betrakta som en psykologisk attack, anser Ritter. Det utfördes mitt på ljusan dag, i hjärtat av Iran. Det innebär ett psykologiskt slag mot Teherans ledning, som återigen visar att Israels långa armar kan slå till var som helst och knäppa vem som helst.

Enligt Ritter är det viktigaste av allt den effekt mordet kommer att ha på Joe Bidens olika grupper som ansvarar för USA:s säkerhetsstyrkor. Flera av Bidens närmaste rådgivare, inklusive kandidaten till posten som utrikesminister i en kommande demokratisk administration – juden Antony Blinken – har sagt att Biden kanske inte kommer att han något annat val än att fortsätta med Trumps policy: ”maximala påtryckningar” på Iran.

De ”maximala påtryckningar” som Trump har utövat mot Iran, har helt misslyckats med att nå det mål Israel kräver med landet. Därför lät man av två skäl mörda Fakhrizadeh: För det första tvingar det Iran till en mindre kompromissvänlig inställning: ”Tanken att Iran skulle försöka kompromissa med USA i efterdyningarna av mordet på Fakhrizadeh är, för att uttrycka det rakt på sak, absurt”, skriver Ritter.

Men det viktigaste syftet bakom dödandet av Fakhrizadeh är att skapa ett fullbordat faktum när det gäller för Joe Biden och Kamala Harris att överväga vilka handlingar som en framtida Biden administration ska utföra. Iran kommer nämligen aldrig att gå med på alla de saker som hittills har eftersträvats av Biden och hans rådgivare att skriva på ett nytt och hårdare kärnavtal som begränsar Irans möjligheter ytterligare att producera kärnenergi.

Samma frågor som Trumpadministrationen konfronterades med när det gäller möjligheten för amerikanska styrkor att attackera Irans kärntekniska infrastruktur kommer att möta Biden redan på hans första dag i ämbetet. Genom att döda Fakhrizadeh gör Israel sitt bästa för att se till att militära åtgärder för Biden är det enda tillgängliga genomförbara alternativet, skriver underrättelseofficer Scott Ritter.


  • Publicerad:
    2020-12-01 14:30