USA. Inför att Joe Biden svärs in som president den 20 januari kommer över 20 000 soldater stationeras i Washington DC. Många av dessa är just nu inhysta i Kapitolium. 

Amerikanska soldater sover på marmorgolvet inne i Kapitolium. Foto: Twitter.

På onsdag kommer Joe Biden att sväras in som USA:s nästa president, och säkerhetsförberedelserna är redan igång. Amerikanska medier skriver att minst 10 000 soldater kommer att vara stationerade i Washington redan helgen före arrangemanget.

Under installationsdagen kommer det sannolikt att finnas över 20 000 beväpnade soldater i huvudstaden för att bevaka tillställningen. Man har spärrat av många kvarter runt Vita huset, och redan nu väntar en större amerikansk styrka inne i Kapitolium.

Anledningen till att man redan nu har stationerat dessa i kongressbyggnaden, är stormningen av Kapitolium som genomfördes förra veckan.

— Det är nu fler soldater i Washington DC än i Afghanistan, konstaterade demokraten Seth Moulton i representanthuset.

Som Nordfront tidigare rapporterat om håller amerikanska säkerhetstjänster – däribland FBI – på att förbereda sig för eventuella våldsamheter inför onsdagen. I ett internt PM skrev FBI att ”beväpnade protester” skulle kunna förekomma i de största städerna i varje delstat.

Enligt CNN håller Nationalgardet på att förbereda sig för att rörbomber och Molotov-cocktails kan komma att användas under installationsdagen.


  • Publicerad:
    2021-01-14 21:25