USA. Joe Biden blev USA:s fyrtiosjätte president. Han svors in klockan 17:49 svensk tid utanför Kapitolium i Washington DC. I sitt tal till nationen låg mycket fokus på att bekämpa ”högerextremister” och rasism. 

Joe Biden svärs in som president i USA. Foto: Twitter.

Joe Biden svors nyligen in som USA:s fyrtiosjätte president utanför Kapitolium i Washington DC. I sitt tal till nationen lade han stor vikt vid att han ville bekämpa ”högerextremister” och rasism. Han talade också om att landet måste enas under honom, oavsett om man stöttat honom tidigare eller inte.

Enligt den nya presidenten är det ”strukturell rasism” från vita som har splittrat landet. Andra problem han pekar på är den pågående coronakrisen och klimatförändringar.

— Vi kan åter göra USA till godhetens ledande kraft i världen, sade Biden under talet.

Kamala Harris svors in som vicepresident under ceremonin. Hon är den första kvinnan och den första svarta personen att inneha posten som vicepresident.

Den senaste presidenten Donald Trump har nu alltså avgått, och han deltog inte i Bidens insvärningsceremoni. Trump lämnade Vita huset i eftermiddags, för att sedan flyga med helikopter till en flygbas i Maryland, där han höll ett kortare tal inför sina anhängare.

Däremot deltog de tidigare presidenterna Barrack ObamaGeorge W Bush och Bill Clinton på ceremonin. Även Trumps vicepresident Mike Pence deltog.


  • Publicerad:
    2021-01-20 18:40