JUDISK MAKT. Under eftermiddagen svors Joe Biden in som ny president i USA. Inför sitt presidentskap har han valt ut sju judar som ministrar.

Foto: Twitter.

Den nya amerikanska presidenten Joe Biden har valt ut sju judar som ministrar över några av USA:s viktigaste departement. Bidens kabinett är alltså redan det mest judiska någonsin.

Exempelvis justitieministern, finansministern, minister över inrikes säkerhet och stabschefen över Vita huset kommer alla från samma folk. Det judiska folket är inte bara grovt överrepresenterade som amerikanska ministrar.

Det finns just nu 9 judar i senaten och 25 stycken i representanthuset. Över 6 procent av den amerikanska kongressen är alltså judar, vilket motsvarar tre gånger så många som finns i den generella befolkningen. 2 av 9 domare i den amerikanska Högsta domstolen är också judar.

Den judiska journalisten Jonathan S. Tobin skriver i artikeln Det är dags att sluta räkna judar i kabinettet, att han visserligen förstår att många judar vill skryta om sitt folks makt över världspolitiken.

Däremot anser han att det är viktigare att de med maktpositioner gör allt för att hjälpa Israel och det judiska folket, snarare än att alla politiker behöver vara judar.

”Att ha judar i mycket inflytelserika positioner är inte längre en så stor grej. Det är faktiskt ganska vanligt.”, konstaterar Tobin.


  • Publicerad:
    2021-01-20 22:50