JUDISK LOBBY. Judiska ADL oroar sig för Gabs tillväxt på konkurrenten Twitters bekostnad. Man beskyller plattformen för delaktighet i stormningen av Kapitolium och kräver att FBI stänger ner den.

Juden Jonathan Greenblatt, VD för ADL. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0).

Nordfront har tidigare skrivit om hur Twitters konkurrent Gab växer kraftigt, i synnerhet sedan Twitter i likhet med flera IT-jättar utökat sin censur – bland annat genom att stänga ner den amerikanska presidentens konto.

När miljontals amerikaner tidigare övergav Twitter för konkurrenten Parler bemötte teknikjättarna detta med att stänga ner plattformen från internet och ta bort den från alla appbutiker.

Den judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation League (ADL) vill nu sätta stopp Gabs expansion.

Organisationen åberopar denna plattforms förmenta strävan att ”planera och organisera hatiska gärningar” – när man kräver att ”FBI startar en brottsutredning mot Gab och dess vd Andrew Torba”.

ADL:s vd Jonathan Greenblatt kommenterar:

— Den 6 januari med angreppet på Kapitolium var kanske en av de mörkaste dagarna i amerikansk historia, men det var även en avsiktlig och samordnad kriminell handling. Förutom att hålla individer ansvariga, måste myndigheterna fastställa om sociala medieplattformar, i synnerhet Gab, också har ansvar för attacken.

Kritiken rasar nu på sociala medier mot ADL:s upprepade försök att kväsa yttrandefriheten hos meningsmotståndare såsom icke-judiska nationalistiska organisationer och individer.


  • Publicerad:
    2021-01-17 13:20