SOCIALA MEDIER. Efter Twitters censur och politiska styrning av Donald Trumps tweets, har nu den sociala plattformen Gab reserverat ett konto åt honom.

Skärmbild från Gab.com

Den sociala plattformen Gab, en mindre konkurrent till Facebook och Twitter, har en kampanj för att locka till sig USA:s president Donald Trump.

Gab har reserverat ett konto åt honom på vilket de ocensurerat speglar hans tweets från Twitter och föreslår andra Gab-användare att kontakta Trump för att locka honom att posta direkt på Gab.

Gab säger sig garantera yttrandefrihet. Att en presidents yttrandefrihet hindras på en social plattform som Twitter anses av många kommentatorer vara orimligt.

Det var i veckan som Twitter flaggade två av hans inlägg som ”missvisande”, trots att de ”oberoende faktagranskarna” på Twitter angav falsk information när de försökte ”korrigera” Trumps tweets.

Två dagar efter Twitters moderering av Trumps tweets, undertecknade presidenten ett nytt dekret som förbjuder sociala plattformar öppna för allmänheten att agera publicister och politiskt censurera användarnas innehåll.

Även om Gab garanterar Trump yttrandefrihet, har andra användare rapporterat att deras material raderats från Gab. Därför verkar inte yttrandefriheten på Gab vara garanterad för alla, även om plattformen inte har anställda censurteam som systematiskt modererar användarnas inlägg.

För ett år sedan angavs antalet registrerade användare på Gab vara 1 miljon. Vid samma tid hade Twitter ungefär 330 miljoner registrerade användare som dessutom använde plattformen minst en gång i månaden.


  • Publicerad:
    2020-05-30 11:20