UTRIKES. USA:s president Donald Trump hotar att stänga ner sociala medier efter att två av hans inlägg på Twitter markerats som ”ogrundade påståenden”. 

USA:s president Donald Trump. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0) .

Under tisdagen publicerade USA:s president Donald Trump två inlägg på Twitter där han menar att användandet av poströster kommer att leda till valfusk. Dessa två tweets har nu markerats av Twitter med en länk med titeln ”Läs fakta om poströster”, (Get the facts about mail-in ballots). Länken leder till en sida där man kan se den information Twitter har verifierat.

Trump menar i sina inlägg att användandet av poströster otvivelaktigt kommer att leda till valfusk. Vidare tror han att röstsedlar kan bli stulna från postlådor, att falska röstsedlar kommer att användas och att statsanställda kommer att påverka folk i vem de röstar på.

På onsdagen svarade Trump på Twitters tilltag med två nya inlägg. Enligt presidenten känner republikaner att sociala medier försöker tysta konservativa röster och att sociala medier därför kan komma att regleras eller stängas ned helt och hållet.

”Vi såg vad de försökte göra, och misslyckades med, 2016. Vi kan inte låta en mer sofistikerad version av detta hända igen”, skriver Trump. Han understryker ännu en gång sin åsikt om att poströster kommer att leda till ”fusk, förfalskning och stulna röstsedlar”. Dessutom uppmanar han sociala medier i allmänhet att ”skärpa till sig”.


  • Publicerad:
    2020-05-27 21:20