USA. FBI varnar i ett internt PM för eventuella våldsamheter i anslutning till att den tillträdande amerikanska presidenten svärs in. Det rör sig om planer på ”beväpnade protester” i alla delstaters största städer.

Genrebild. Foto: Shinsuke Ikegame, (CC BY-SA 2.0).

Den federala polismyndigheten FBI i USA, varnar för eventuella våldsamheter i samband med att Joe Biden svärs in som president den tjugonde januari.

I ett internt PM skriver man att myndigheten ska förbereda sig på att ”beväpnade protester” kan komma att arrangeras innan, efter eller under dagen då Biden svärs in. Det gäller främst de största städerna alla amerikanska delstater.

FBI säger till Fox News att de inte vill kommentera enskilda fall, men understryker att de kommer att ”stötta statliga, lokala och federala brottsbekämpande myndigheter att upprätthålla den allmänna säkerheten i de orter vi verkar”. ’

Myndigheten säger också att man inte är ute efter ”fredliga demonstranter”, utan de som hotar säkerheten för dem och andra invånare genom våld och vandalisering av egendom. FBIs uttalande fortsätter:

Våra insatser kommer att fokusera på att identifiera, utreda och störa individer som uppmanar till våld och deltar i kriminella aktiviteter. Precis som i vanliga fall, samlar vi information för att identifiera potentiella hot och delar informationen med våra partners. FBI respekterar individers rättighet att på ett fredligt sätt nyttja det första tillägget.

Första tillägget, som bland annat handlar om yttrandefrihet, pressfrihet och mötesfrihet. Sedan stormningen av den amerikanska kongressen förra veckan har FBI fått in över 40 000 tips – bland annat innefattande bilder och videos – föreställande de som deltog i stormningen.

Enligt källor till Fox News ska FBI i förväg också ha uppmanat Trump-anhängare att delta i demonstrationerna förra onsdagen. Nu förbereder man sig igen på liknande händelser.


  • Publicerad:
    2021-01-12 18:00