UTRIKES. Irans utrikesminister menar att Israel och USA försöker hitta på en anledning att starta ett krig med hans land. Han pekar på att en plötslig falsk flagg-attack kan dra in alla tre staterna i ett blodigt krig. 

USA och dess främsta bundsförvant Israel.

Det amerikanska försvarsministeriet Pentagon har beordrat hem hangarfartyget USS Nimitz från persiska viken, där det i åtta månader har varit stationerat för att hota Iran. USA:s tillförordnade försvarsminister Christopher Miller hävdar att beslutet är ett försök att slappna av läget i Mellanöstern.

Iran fortsätter dock att ana oråd. Det amerikanska krigsfartyget började resa hem precis på årsdagen för lönnmordet på den iranska generalen Qassem Soleimani. Detta också bara någon dag efter att USA skickat två B-52 bombplan till regionen.

Ungefär samtidigt hittas en sjömina på en irakisk oljetanker nära den iranska kusten. Ingen part har kunnat identifieras som ansvariga för att placera bomben där, men USA har tidigare beskyllt Iran för liknande incidenter. Iran har även denna gången avvisat amerikanernas anklagelser.

Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif säger istället att underrättelseuppgifter från Irak pekar på att sjöminan kan ha placerats av amerikanska styrkor och att de försöker skapa en förevändning för att starta ett krig med Iran. Zarif säger vidare att Iran inte är intresserade av ett krig, men att man ”öppet och ärligt” kommer att försvara sitt folk i en sådan situation.

Till den amerikanska president Donald Trump skriver han på Twitter att Israel planerar att genomföra en falsk flagg-attack riktad mot amerikaner, som man sedan kommer att skylla på Iran, i syfte att USA ska förklara krig. Zarif skriver:

Nya uppgifter från Irak tyder på att israeliska agenter, provokatörer planerar att attacker mot amerikaner – vilket får en avgående Trump att fastna i ett falskt casus belli.

Utrikesministern varnar Trump för att hamna i ”israelernas fälla”, samtidigt som han varnar för att en amerikansk attack mot Iran skulle kontras speciellt hårt mot Israel. Zarif skriver också på Twitter att amerikanernas nyinflugna bombplan är ett tecken på att USA förbereder sig för krig, ”istället för att bekämpa Covid-19 i USA”.


  • Publicerad:
    2021-01-03 18:00