UTRIKES. Irans president Hassan Rouhani varnar för utländsk inblandning i den pågående konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan. Om utomstående nationer ger sig in i kriget kan det utlösa en större konflikt, varnar han. 

Irans president, Hassan Rouhani. Foto: Tasnim News Agency (CC BY SA 4.0)

Irans president, Hassan Rouhani varnar för att utländsk inblandning i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan, skulle kunna utlösa en mycket större konflikt i regionen. Samtidigt erbjuder han sina norra grannländer hjälp att lösa konflikten diplomatiskt.

Rouhani har pratat med ledarna för både Armenien och Azerbajdzjan, till den Azerbajdzjanska presidenten Ilham Aliyev sade han följande:

Iran är redo att vidta alla åtgärder för att avstyra alla meningsskiljaktigheter mellan Baku och Yerevan, i enlighet med internationella lagar och förordningar, samt de två länderna.

Rouhani säger fortsättningsvis att ”säkerhet, stabilitet och fred” i regionen, är mycket viktigt att uppnå. Han var exempelvis oroad för att en eskalerande konflikt kan leda till hårdare strider i urbana miljöer, där många civila kan komma till skada.

Den iranska ledaren har även talat med Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan, som han uppmanar att hålla utländska länder utanför konflikten eftersom det bara skulle intensifiera konflikten och göra den mer komplex att lösa.

Samtidigt har Irans utrikesminister Javad Zarif pratat med sin ryska kollega, utrikesminister Sergei Lavrov om konflikten. Både Iran och Ryssland oroar sig för att konflikten i regionen ska eskalera. Medan Armenien stöds av Iran och Ryssland, får Azerbajdzjan militärt stöd av Turkiet.

Nordfront rapporterade förra veckan om att den USA-ledda krigsalliansen Nato, har bjudit in grannlandet Georgien till alliansen. Skulle konflikten i regionen fortsätta att eskalera, skulle Nato säkerligen ha möjlighet att ingripa därifrån.


  • Publicerad:
    2020-10-07 17:15