IRAN. Sju kandidater har godkänts till att delta i det iranska presidentvalet. Den tidigare presidenten Ahmadinejad godkändes inte av det iranska Väktarrådet.

Irans tidigare president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Daniella Zalcman, (CC BY-SA 2.0).

Iran håller presidentval den 18 juni i år, och den sittande presidenten, Hassan Rouhani, har suttit sin sista period.

Landets tidigare president Mahmoud Ahmadinejad meddelade förra veckan att han anmält sig som presidentkandidat i årets val. Ahmadinejad blev dock inte godkänd av Väktarrådet, en iransk kontrollinstitution bestående av jurister och lärda inom islam, som har till uppdrag att granska alla kandidater.

Omkring 585 andra kandidater har diskvalificerats, och gemensamt för de flesta är att de är reformister.

De sju kandidaterna som har godkänts av Väktarrådet, och kommer att delta som presidentkandidater är: Ebrahim RaisiMohsen RezaeiSaeed JaliliAmir Hossein Ghazizadeh HashemiMohsen MehralizadehAbdolnasser Hemmati, och Alireza Zakani.

Den förstnämnda, Raisi, är en av toppkandidaterna som tros kunna ta hem vinsten. Enligt Al Jazeera finns det en risk att några av de andra kandidaterna kan hoppa av valrörelsen redan innan valdagen. Raisi publicerade därför en video, där han uppmanade Väktarrådet att godkänna fler kandidater så att han kan få mer konkurrens.

Presidentkandidaterna kommer att få hålla sin valrörelse fram till den 16 juni. Dagen innan valdagen är det förbjudet att kampanja. Kandidaterna bjuds också in till tre tv-sända debatter.


  • Publicerad:
    2021-05-25 21:50