IRAN. Irans tidigare president Mahmoud Ahmadinejad meddelar att han åter kommer att ställa upp i presidentvalet nu i juni. Han har tidigare gjort sig känd för att öppet ifrågasätta förintelsen. 

Irans tidigare president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Daniella Zalcman, (CC BY-SA 2.0).

Mahmoud Ahmadinejad var Irans president mellan 2005 och 2013. Han gjorde sig ovän med stora delar av västvärlden genom att kritisera Israel och öppet ifrågasätta den så kallade förintelsen. Samtidigt kritiserade han USA för att ha gett sig in i krig med flera länder i Mellanöstern.

Nu meddelar Ahmadinejad att han kommer att ställa upp i det kommande presidentvalet som hålls nu i juni. Presidentkandidaterna började registrera sig i tisdags, och registreringen stänger nu på lördag.

Ahmadinejad avgick 2013 efter att ha suttit den tillåtna tiden som president i Iran, och byttes då ut mot president Hassan Rouhani.

Folk borde involvera sig i Irans beslutsfattande process. Vi måste alla förbereda oss för en fundamental reform”, ska Ahmadinejad ha sagt efter att ha registrerat sig som kandidat, enligt iransk tv. Ahmadinejad har tidigare önskat reformer av parlamentet, den verkställande makten, samt rättssystemet.

Den sittande presidenten Rouhani, kan inte längre bli omvald som president, och måste därför bytas ut mot en ny kandidat. Förutom Ahmadinejad har en del officerare från det iranska revolutionsgardet anmält sig som kandidater.


  • Publicerad:
    2021-05-17 18:40