ISRAELS TERROR. När Turkiets president i kraftfulla ordalag fördömer Israels attack mot palestinier i Gaza och manar mänskligheten till samling, hyllar flertalet ledare i väst ”Israels rätt till självförsvar”.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Foto: Pixabay.com

Mänskligheten måste agera snabbt för att bemöta Israels aggressionvar Turkiets president Recep Tayyip Erdogans kommentar, när Ankara på fredagen rapporterade att turkiska nyhetsjournalister och FN-stödda skolor träffats av israelisk eld i Gaza.

Den här terrorstaten, som försöker plundra en stad som Jerusalem, som hyser platser vilka är heliga för muslimer, kristna och judar – har passerat alla gränser” röt han fortsättningsvis.

Presidenten efterlyste även initiativ av ”FN:s säkerhetsråd för att säkra freden i Jerusalem – i linje med Generalförsamlingens beslut”.

Han förklarade vidare att Turkiet är redo att aktivt stödja varje initiativ taget av FN, och tillade att hans land inte kommer att tiga ”även om så resten av världen ignorerar utvecklingen i Gaza”.

Hans ord kom mitt under stridsyttringar mellan Tel Aviv och militanta palestinska grupperingar i Gaza som sett den israeliska armén (IDF) genomföra massiva flygräder mot Gazaremsan.

Den israeliska attacken har dödat fler än 100 palestinier, inklusive 27 barn, enligt lokala hälsomyndigheter.

Hamas raketer har till största delen skjutits ner av Israels luftvärn – och därvid orsakat nio människors död, bland dessa återfinns åtminstone ett barn.

Mänskligheten bör samlas mot Israels aggression
Det är en plikt för hela mänskligheten att motstå [Israels] aggression mot palestinska städer och Jerusalem” sa Erdogan och tillade att Organisationen för Muslimskt Samarbete (OIC) bör vidta konkreta åtgärder i detta sammanhang.

Om inte så sker, kommer organisationen helt enkelt ”förlora sitt existensberättigande”, tillade han.

Den våldsamma konflikten mellan Israel och de militanta palestinska grupperingarna sägs ha utlösts av behandlingen i en israelisk domstol av ett rättsfall rörande fördrivningen av ett antal palestinska familjer från ett bostadsområde i östra Jerusalem.

Agerandet och det mer eller mindre uteblivna rättsliga efterspelet utlöste i veckan massiva protester och sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i ett flertal israeliska städer, däribland Jerusalem.

Fientligheterna kröntes så av en raketattack från Hamas och en därpå följande flygattack av IDF.

Om vi inte omdelbart stoppar Israels aggression i Palestina och… i Jerusalem i morgon, blir alla mål för denna brutala mentalitet” varnade den turkiska presidenten.

Erdogan kom också med en skarp tillrättavisning av de politiker och tjänstemän som uttryckt stöd för Israels agerande i Gaza.

De som valt att tiga eller som till och med stött Israel av politiska och ideologiska skäl ska veta att en dag blir det deras tur också” sa presidenten.

Förrädarledare i en rad europeiska länder
Tidigare i veckan har ledare för flera västländer, inklusive Österrike och Tyskland, uttryckt sitt stöd för ”Israels rätt till självförsvar”.

Ledare i Frankrike och Storbritannien har även inhöstat beröm från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för sitt stöd till Tel Aviv.

Samtidigt har Erdogan uppgivit att han i dagarna diskuterat Israels luftattacker i Gaza med ledare från ett 20-tal nationer, däribland Ryssland och Pakistan.

I samband med detta ska Moskva ha uppmanat Tel Aviv att omgående avbryta sin attack mot Gaza och att dra sig tillbaka från bosättningar på palestinskt område.

Hittills har Netanyahu dock sagt att sammandrabbningarna mellan Israel och de militanta palestinska grupperingarna ”inte är över” och har lovat att ”nå Hamas milismän var de än befinner sig”.

Det Turkiska Utrikesministeriet beskrev under fredagen i de skador och dödsfall, främst bland den palestinska civilbefolkningen, som de israeliska luftangreppen i Gaza orsakat, och man fördömde härvid Israels agerande.

Man manade även till handling:

Vi uppmanar det internationella samfundet att omgående ingripa för att stoppa dessa attacker, som kommer orsaka ännu fler förluster av civila liv.


  • Publicerad:
    2021-05-15 21:34