SIONISM. Israel förbereder en markoffensiv mot Gaza, samtidigt som Netanyahu avvisar fredsförslag från Hamas.

Sönderbombade bostadshus efter en israelisk offensiv mot Gaza 2009. Foto: Marius Arnesen, CC BY-SA 3.0 NO, via Wikimedia Commons.

Det uppskruvade läget mellan sioniststaten Israel och Hamas i palestinska Gaza började med konfrontationer mellan judar och palestinier i Jerusalem när israeliska myndigheter började verkställa tvångsvräkningar av palestinska familjer i närheten av Al-Aqsa-moskén.

Konflikten har nu lett till att Israel planerar en markoffensiv mot Gaza. Detta som svar på de raketer som Hamas skjutit mot bland annat Tel Aviv.

Enligt RT har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samtidigt avvisat fredsförslag från Hamas.

Brigadgeneral Hidai Zilberman meddelade under en pressträff på torsdagen att en plan för en markoffensiv in i det palestinska området skulle presenteras för den israeliska arméns högsta ledning senare under dagen.

— Vi är redo för manöver och i princip har IDF [den israeliska armén. reds. anm.] godkänt flera olika planer för en markoffensiv, meddelade Zilberman som också poängterade att regeringen tar det slutgiltiga beslutet om att gå in i Gaza.

Enligt IDF har Hamas skjutit drygt 1 500 raketer mot israeliska städer under veckan, vilket tvingat många israeler att gömma sig i bombskydd. Raketerna ska också enligt IDF ha dödat sex personer, inklusive ett barn.

Samtidigt har 650 palestinier dödats. inklusive tiotalet barn, under israeliska bombningar av bostadshus inne i Gaza.


  • Publicerad:
    2021-05-13 13:00