JUDISK MAKT. Skådespelaren Mark Ruffalo får klappar på huvudet av judisk lobby efter att ha gjort offentlig avbön från sin kritik av Israel. Men av antisionister möts han av förakt.

Genrebild Hollywood. Foto: Pixabay.com

Skådespelaren Mark Ruffalos bön om ursäkt för sina egna tidigare ”provokativa uttalanden” om Israels agerande gentemot palestinierna den senaste tiden, har väckt starka reaktioner på sociala medier.

Medan vissa finner hans pudlande föredömligt, avfärdar andra hans omvändelse som ”ryggradslös”.

Tidigare i månaden uppmanande Ruffalo till ekonomiska restriktioner mot Tel Aviv och pekade i en jämförelse på att sanktionerna mot Sydafrika en gång hade avsedd effekt.

Meddelandet innehöll en länk till en petition som kräver internationella sanktioner mot israelisk kärnindustri ”tills palestinier garanterats fullständiga och likvärdiga medborgerliga rättigheter”.

I ett inlägg hävdade Ruffalo att Israel håller på att ”begå ett folkmord på palestinierna”.

Men så på måndagen hade skådespelaren plötsligt vänt och backade i ett inlägg på Twitter från sina tidigare kommentarer i frågan.

Jag har tänkt över saker och vill nu be om ursäkt för postningar under den senaste tidens konflikt mellan Israel och Hamas, som föreslagit att Israel skulle begå ’folkmord’ skriver han, och fortsätter:

Det är inte korrekt, det är inflammatoriskt, respektlöst & och nyttjas för att rättfärdiga antisemitism här & utomlands. Nu är det dags att undvika överdrifter.

Judisk makt hyllar Ruffolos omvändelse
Meddelandet har orsakat applåder från judisk makt-förespråkare. Dov Hikind, grundare av lobbygruppen Americans Against Antisemitism, menar att Ruffalos bön om ursäkt är ”oväntad men välkommen” och tillägger:

Det krävs alltid ett visst mått mod för någon att kunna medge sina misstag.

Den likaledes pro-israeliska gruppen Stand With Us ställer sig även den positiv till Ruffalos pudling. Organisationens vd Michael Dickson betonar vikten av att skådespelaren ”korrigerar sig” och menar att narrativet om ”folkmord” utnyttjas för att uppvigla till ”våldsam – och ibland dödlig antisemitism”.

Men många andra har uttryckt missnöje och förakt för Ruffalos uppenbara u-sväng och anklagar honom för att vika sig för trycket och fega bort från sin uppriktiga ställning i frågan.

Du saknar ryggrad – är själv en del av problemet
En användare kommenterar att skådespelaren saknar ryggrad och backar från sina egna uttalanden för att han inte vågar ”uppröra det artiga samhället”.

Andra pekar på att Ruffalo nu är ”en del av problemet” genom att inte stå bakom sina egna befogade fördömanden av Israels agerande mot palestinierna.

En upprörd kommentar lyder:

Det är en sådan skam att du har valt att blanda ihop kritik av staten Israels avskyvärda handlingar med antisemitism. Det är inte samma sak och detta ska aldrig användas för att rättfärdiga rasism.

Ruffalo är dock långt ifrån den enda ”celebritet” som den senaste tiden först uttalat kritik mot Israels agerande – för att sedan antingen backa eller åtminstone radera sina kommentarer i frågan.

När den svenska popartisten Zara Larsson anklagades för ”antisemitism” för sitt uttalande på Instagram om att ”Israel bedriver apartheid mot palestinierna” – raderade hon inlägget.


  • Publicerad:
    2021-05-26 20:39