UTRIKES. Internationella brottmålsdomstolen (ICC), har beslutat att man nu ska få möjlighet att utreda krigsbrott utförda i Palestina. Terrorstaten Israel svarar med att sådana utredningar skulle vara antisemitiska. 

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har nyligen bedömt att deras jurisdiktion gäller i Palestina, det vill säga att man har rätt att utreda krigsbrott där.

ICC-åklagaren Fatou Bensouda sade i slutet på 2019 att det finns indikationer på att krigsbrott har utförts i Palestina. Delvis av den antisionistiska milisgruppen Hamas, men först och främsta av israeliska styrkor. Det gäller bland annat israelers ageranden under Gazakriget år 2014.

Sedan dess har Israel fortsatt att ockupera mer och mer av palestiniernas land, bland annat genom att våldsamt riva palestinska bostadsområden och upprätta judiska bosättningar.

Palestinas premiärminister, Mohammad Shtayyeh kallar ICC:s beslut för en ”seger för rättvisan och mänskligheten”. Landet har varit medlem i ICC sedan 2015. Israel är å andra sidan inte med i ICC, och anser att domstolen inte ska ha jurisdiktion i Palestina eftersom Israel inte erkänner det som en suverän stat.

— När ICC utreder israeler för falska krigsbrott, handlar det om ren antisemitism, hävdar Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu i ett videoinspelat uttalande.

Även Joe Bidens USA motsätter sig ICC:s beslut. Kanske är det en effekt av att Bidens regering är den mest judiska i USA:s historia.


  • Publicerad:
    2021-02-07 17:25