ANTISEMITISM. Personerna bakom ett inlägg på Instagram, där det varnas för att anklagelser om ”antisemitism” i dessa tider kan utnyttjas för att ”delegitimera” palestiniernas kamp – anklagas själva för att vara ”antisemiter”.

Paloma Elesser, modell i plusstorlek – och idag kanske mest känd för att finnas på tidskiften Vogues omslag för detta års januarinummer, har haft det hett om öronen efter hennes ytterst hovsamma uttalande om att ”anklagelser om antisemitism kan utnyttjas för att delegitimera palestiniernas kamp”.

Den brittisk-födda 29-åriga Schweiz-amerikanskan, som har varit modell för Nike och Mercedes-Benz och har 342 000 följare på Instagram, postade på denna plattform ett uttalande ursprungligen författat av den indisk-judiska studenten Anna Rajagopal, rapporterar Daily Mail.

Rajagopal har avrått alla från att posta om ”antisemitism” innan man övervägt huruvida kommentaren i fråga kan nyttjas för att misskreditera det palestinska motståndet mot Israels chauvinism.

Den försiktiga kommentaren som Elsesser postade på Instagram lyder:

Ingen säger att du måste hålla tyst om antisemitism, men innan du postar om det i dessa tider, fråga dig själv…kommer detta kunna användas för att delegitimera den palestinska kampen.

Rajagopals och Elsessers återhållsamhet har dock inte skonat dem från meningsmotståndares ursinne. I tusentals inlägg anklagas de nu för att vara … antisemiter.

Några kommentarer:

Du är den största antisemiten … Få in det i din skalle att antisionism är detsamma som antisemitism. Du använder din plattform för att så split. Du borde skämmas!

och:

Du vet ingenting om Israel, om palestinier eller om judar. Håll dig borta från våra affärer om du inte har för avsikt att utbilda dig.

I andra inlägg anklagas Elsesser / Rajagopal för att ”flagrant sprida lögner”.

Den judiska lobbygruppen Anti-Defamation League (ADL) uppger att deras preliminära data pekar på en våldsam uppgång av incidenter med så kallad antisemitism i USA, såväl online som IRL – något som man tillskriver ”eskaleringen av våldet i Mellanöstern”.


  • Publicerad:
    2021-05-24 20:00