Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Iran lovar hämnd efter sionistiskt lönnmord: “Vi kommer att spåra upp förbrytarna!”

Av Redaktionen, 2020-11-30
redaktionen@nordfront.se

IRAN. Under måndagen begravdes den lönnmördade kärnforskaren Mohsen Fakhrizadeh i Teheran. Nu utlovar Iran ”överlagd och bestämd hämnd” för attentatet.

Irans försvarsminister Amir Hatami utlovade hämnd under kärnforskaren Mohsen Fakhrizadehs begravning på måndagen. Foto: irangov.ir.

Förra veckan dödades Irans ledande kärnforskare Mohsen Fakhrizadeh i ett terrordåd som involverade både en bomb och flera attentatsmän beväpnade med automatvapen. Iran gick snabbt ut och lade ansvaret på den israeliska spion- och lönnmordsorganisationen Mossad.

Snabbt kom Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif att utlova hämnd för det sionistiska lönnmordet, vilket nu har följts med liknande uttalanden från flera av Irans högst uppsatta ledare. Som Nordfront tidigare rapporterat har Irans president Hassan Rouhani pekat ut Israel som ansvariga och sagt att ”ännu en gång har den globala arrogansens händer fläckats av blod”.

Även Irans tidigare utrikesminister Kamal Kharrazi, som numera leder Irans Strategiska rådet för utrikesrelationer, har nu gått ut och lovat att landet kommer att vidta åtgärder mot de skyldiga.

— Det finns inga tvivel om att Islamiska republiken Iran kommer att ge ett överlagt och bestämt svar till de skurkar som tog Fakhrizadeh från den iranska nationen, säger Kharrazi i ett uttalande där han också framförde sina kondoleanser till den mördade kärnforskarens familj, kollegor och till hela den iranska nationen, rapporterar iranska PressTV.

Den iranske vetenskapsmannen mördades troligen av Israel. Skärmbild: Youtube.

”Kommer inte bryta iraniernas vilja och beslutsamhet”
Befälhavaren över det iranska Revolutionsgardet, generalmajor Hossein Salami, har samtidigt meddelat att ”en kraftig hämnd och bestraffning” för de ansvariga för terrordådet har satts högt på elitstyrkans agenda.

— De hjärtlösa fienderna till den iranska nationen, speciellt de som planerade, förberedde och understödde detta brott, bör veta att dylika förbrytelser inte kommer att underminera iraniernas vilja och beslutsamhet att fortsätta på denna ärorika och mäktiga väg, samt att en kraftig hämnd och bestraffning är satt på agendan, låter generalmajoren hälsa.

”Den som böjer sig för terrorister förnedrar sig själv”
Under måndagens begravning av Fakhrizadeh i Teheran höll även Irans försvarsminister, brigadgeneral Amir Hatami, ett passionerat tal på samma tema, skriver Irans regering på sin hemsida.

— Vi kommer definitivt att spåra upp dessa förbrytare till det bittra slutet. De borde veta att de kommer att bestraffas för vad de gjorde, sade försvarsministern.

Hatami riktade sig också till de länder som vägrat att fördöma attentatet.

— Dessa länder bör veta att den som blidkar terrorister uppmuntrar dem. Ifall man inte intar en bestämd hållning utan förblir fast i sitt hyckleri kommer terrorismen en dag att hemsöka en, konstaterade försvarsministern.

Försvarsministern utlovade också att Iran kommer att fortsätta att bekämpa terrorism, såsom man gjorde mot Islamiska staten i Irak och Syrien, oavsett hur andra länder väljer att agera.

— Den som böjer sig för terrorister förnedrar sig själv, dundrade försvarsministern.

”Martyrskapet är hans belöning”
Även Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har uttalat sig om mordet.

— En av vårt lands främsta forskare i kärnfysik och försvar, dr. Mohsen Fakhrizadeh, har gjorts till martyr av brutala legoknektar. Med sina fantastiska, framstående vetenskapliga insatser offrade han sitt liv på Guds väg och martyrskapets ädla status är hans gudomliga belöning, säger ayatollan.

Israel har förnekat inblandning i lönnmordet, trots att man har legat bakom flera liknande attacker mot iranska vetenskapsmän. Men enligt uppgifter från källor inom amerikansk underrättelsetjänst är det bekräftat att Israel ligger bakom dådet, även om det är oklart i vilken grad USA kände till det i förväg, rapporterar New York Times.


  • Publicerad:
    2020-11-30 15:26