UTRIKES. Joe Biden blir den första amerikanska presidenten att erkänna det armeniska folkmordet. Det kontroversiella uttalandet kan leda till försämrade relationer med Turkiet, som nekar till folkmordet.

USA:s president, Joe Biden. Foto: Gage Skidmore, (CC BY-SA 2.0)

USA:s president Joe Biden har idag gått ut med att man erkänner massmorden av armenier i början av 1900-talet, som ett folkmord. Något som han innan presidentvalet lovat att göra om han skulle bli vald.

Det var främst mellan 1915 och 1916 som miljontals armenier och andra kristna minoriteter mördades i dåvarande Osmanska riket, som idag är Turkiet. Frankrike och Ryssland är några av de länder som tidigare har erkänt folkmordet offentligt.

Turkiet däremot förnekar att det rör sig om ett folkmord, och menar istället armenierna dödats i regelrätta sammandrabbningar med osmanska styrkor under första världskriget. Därför oroar sig många för att Bidens uttalande kommer att skada relationerna mellan USA och Turkiet.

Kort efter presidentens uttalande svarade Turkiets utrikesminister, Mevlüt Cavusoglu, med att hans land ”inte kommer att ta lektioner från någon om vår historia”. 


  • Publicerad:
    2021-04-24 19:15