UTRIKES ”Marinstrid blir allt mer sannolikt,” säger en fransk konteramiral till Politico i en exklusiv intervju. Den franska flottan över nu för sjöslag mot Ryssland.

Det är konteramiral Jacques Mallard, befälhavare över den franska flottans hangargrupp för sjöstrid, som till Politico berättar om planerna på ett storkrig mot bland annat Ryssland.

I en exklusiv intervju förklarar amiralen att den franska flottans huvudsakliga uppdrag under 1990-talet, då han själv inledde sin karriär, var att jaga knarksmugglare och tjuvfiskare. Men nu väntar betydligt starkare fiender än sjörövare och banditer.

— Marinstrid blir allt mer sannolikt. Vi går från en värld där vi var ganska fria att göra som vi ville till en där vi känner oss hotade på en mer regelbunden basis, säger Mallard.

— Nu tränar vi för andra uppdrag, särskilt det vi kallar högintensiv krigföring, fortsätter han.

Flaggskeppet för Mallards stridsgrupp och hela flottan är hangarfartyget Charles de Gaulle, som både drivs med kärnkraft och är bestyckat med kärnvapen. Gruppen inkluderar även kärnubåtar, fregatter och Rafale-stridsflygplan.

Det är inte bara Ryssland utan även den antisionistiska motståndsalliansen i Mellanöstern, med Hamas, Hizbollah, Iran och Jemens huthier, som pekas ut som ”alltmer gränslösa motståndare” av Mallard.

— Det är där vi har blivit lite aggressivare, eller vi förbereder åtminstone för att bli det, säger han till Politico.

Frankrikes president Emmanuel Macron har under de senaste månaderna försökt att sälja in idén om att skicka trupper till Ukraina till både andra Nato-ledare och partiledare i Frankrike. Ingen har dock hittills nappat på presidentens storslagna planer.

— Jag kom till mötet orolig och jag gick där ifrån ännu mer orolig, sa franska vänsterpartiet La France Insoumises ledare Manuel Bompard efter ett möte med Macron där krigsplanerna avslöjades.