UKRAINAKONFLIKTEN Ukraina använder nu sina absolut sista krafter för att försvara landet. Detta enligt en högt uppsatt general i ukrainska armén.

Den senaste amerikanska krigsfinansieringen sitter fortfarande fast i kongressen och i Kiev har politikerna först på torsdagen kommit överens om en ny mobiliseringslag. Samtidigt röstades ett delförslag från president Volodymyr Zelenskyj om att soldater som stridit längre än tre år få komma hem ned av parlamentet, vilket skapade vrede hos försvarsmaktens veteraner vid frontlinjerna.

I en intervju med Reuters säger general Yuriy Sodol, befälhavare för trupperna i regionerna Charkiv, Donetsk och Luhansk, att armén nu använder sina sista krafter för att försvara landet.

— Fienden är sju–tio gånger fler än oss, vi saknar mankraft, säger han.

Den avskedade överbefälhavaren Valerij Zaluzjnyj har tidigare uttryckt att Ukrainas armé behöver 500 000 nya rekryter för att täcka upp tidigare förluster. Enligt den nya lagen måste måste alla män över 25 ställa in sig för medicinsk undersökning och förnya sin data hos sitt lokala rekryteringskontor. Pojkar mellan 16-18 år måste också uppdatera sina personuppgifter hos militära myndigheter. 

Dessutom går man hårdare åt de ökande antalet män som försöker undvika mobilisering. Lagen ger bland annat myndigheter rätt att bestraffa och stämma vapenvägrare.

Ukrainska befälhavare tror dock inte att den nya mobiliseringslagen kommer att leda till massrekryteringar.

— Personligen skulle jag göra det mycket tuffare och även fortsätta att sänka värnpliktsåldern, säger Maksym Zhorin, ställföreträdande befälhavare för Ukrainas tredje anfallsbrigad, till Reuters.

Till DN bekräftar Markus Göransson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, att det kan röra sig om sådana ojämna styrkeförhållanden som general Sodol beskriver för Reuters.

— Det är inte alls omöjligt att man i nuläget på sina håll har den typen av övertag, vad gäller kvantitet av soldater. Men det kan finnas en stor variation vid fronten, säger han till DN.

Men det är inte bara brist på manskap som Ukraina lider av. Brist på ammunition och utrustning har länge varit ett allt växande problem för ukrainarna. Redan i juli förra året skrev Kyiv Independent att Ukraina tvingas använda 3-10 gånger mindre ammunition än ryssarna beroende på hur intensiva striderna är. Ryssarna sköt då 60 000 artillerigranater dagligen, medan Ukraina som mest kunde använda 20 000 granater per dag – vilket är långt mer än vad väst kan producera åt Kiev.

Till DN säger Markus Göransson att läget för Ukraina i dagsläget är synnerligen allvarligt, och han beskriver den ukrainska förmågan att genomföra en offensiv som nästintill obefintlig.

— Även om president Zelenskyj lyckas kalla in fler män till tjänstgöring har de ändå inte rått bot på bristen på ammunition, vapen och annan utrustning.