UKRAINA Förra året beslutade regeringen att skicka tio Stridsvagn 122 till Ukraina. Men nu verkar det som att minst sju av dem har slagits ut eller övergivits.

Inför förra årets omtalade ukrainska motoffensiv valde flera europeiska länder att förse Kiev med olika varianter av den tyska stridsvagnen Leopard, som beskrevs som ett avgörande vapen som skulle sopa mattan med de ryska försvarsställningarna. Men snart dök bilder och filmklipp upp med övergivna och förstörda Leopardvagnar på de ukrainska stäpperna.

Detsamma gällde den svenska Leopard 2-varianten kallad Stridsvagn 122. Regeringen beslutade i slutändan att skicka tio av Sveriges totalt 122 stridsvagnar till kriget. Ganska snart dök dock filmklipp upp som visade hur de svenska stridsvagnarna stod rykande och till synes övergivna av sina besättningar.

Nu skriver Forbes att minst sju av de svenska stridsvagnarna har slagits ut. Enligt rapporten är dock endast en totalförstörd, medan de övriga är skadade och helt enkelt har övergivits. Nu pågår en tävling mellan de stridande arméerna om vem som lyckas beslagta de övergivna svenska stridsvagnarna.

”Ukrainarna vill snappa upp Strv 122:orna för att frakta dem till Litauen för reparation. Ryssarna vill snappa upp dem för att inspektera dem och, kanske ännu mera, för att visa upp dem som krigstroféer”, skriver Forbes.

Ukrainas tidigare överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj fick förra sommaren ryta ifrån mot panikslagna europeiska ledare som beklagade hur snabbt ukrainarna förlorade Leopardvagnarna.

— Vi fick inte Leopard-stridsvagnar för att åka runt i parader eller för att kändisar skulle kunna ta selfies med dem. De levererades för kriget och på slagfältet är en Leopard inte en leopard utan en måltavla, sa Zaluzjnyj till Washington Post.