UKRAINAKRIGET Till synes helt övergivna svenska stridsvagnar förstörs på ukrainska fält av ryska drönare. Nu har flera filmklipp börjat cirkulera som visar hur åtminstone två exemplar av Stridsvagn 122 möter sitt öde i kriget.

Regeringen beslutade tidigare i år att som militärt bistånd till Ukraina donera tio Stridsvagn 122, vilket är den svenska varianten av tyska Lepoard 2 och som enligt Försvarsmakten har utsetts till den bästa stridsvagnen genom tiderna av Discovery Channel.

Totalt hade Sverige 120 Stridsvagn 122 innan man valde att skicka en del av dem till Ukraina. Nu har ukrainarna förlorat minst två av dem, vilket bekräftas av filmklipp som sprids på sociala medier.

I ett av klippen kan man följa en kamera på en rysk kamikazedrönare som flyger rakt in i vad som ser ut som en Stridsvagn 122.

Ytterligare två filmklipp där ryska drönare förstör två Stridsvagn 122 har spritids, där det ena klippet tycks visa den tidigare nämnda stridsvagnen. I samtliga fall verkar stridsvagnarna övergivna av deras respektive besättningar.

Tidigare i sommar började filmklipp spridas där svenska Stridsfordon 90 förstördes. Försvarsmakten har skickat totalt femtio Stridsfordon 90 till kriget, vilket har ansetts som en av de viktigaste bistånden som Sverige har gett till Ukraina. Samnytt kontaktade Försvarsmakten i samband med att det första bekräftade exemplaret av Stridsfordon 90 förstörts i kriget, men man avböjde då att kommentera saken.

”Detta är inget vi kommenterar”, skrev Försvarsstabens kommunikationsavdelning i ett mejl till Samnytt.