UKRAINAKONFLIKTEN Under torsdagen kom rapporter med filmklipp om att ryssarna lyckats förstöra ett exemplar av Sveriges beryktade Stridsfordon 90. Detta är första kända gången som ett svenskt stridsfordon förstörts i kriget.

Under torsdagen har ett filmklipp börjat spridas som visar hur en CV90, eller Stridsfordon 90 som den heter i Sverige, förstörs i en rysk attack. Filmklippet ska vara geopositionerat till Svatove-Kreminna-frontlinjen i Luhansk.

Regeringen beslutade i början av året att skicka några av Försvarsmaktens främsta vapen till kriget i Ukraina. Man har bland annat skickat tio Stridsvagn 122 (Leopard 2), åtta exemplar av artillerisystemet Archer samt femtio Stridsfordon 90.

I juni avslöjade TT dessutom att Sverige i hemlighet utbildat fyra ukrainska pansarskyttekompanier i användningen av Stridsfordon 90 på svensk mark.

Försvarsmaktens hemsida kan man läsa om Stridsfordon 90:

Stridsfordon 90 är ett bandgående stridsfordon och har ett torn som är vridbart horisonten runt. Besättningen består av en vagnchef, en förare och en skytt.

Även om Stridsfordon 90 är ett svenskt stridsfordon används det av flera europeiska länder. Det är därmed oklart om det förstörda exemplaret är donerat av Sverige.

Med filmklippet kan Stridsfordon 90 räkna sig till en växande lista av avancerade västerländska pansarfordon som förstörts under den pågående ukrainska motoffensiven tillsammans med bland annat den europeiska stridsvagnen Leopard 2 och de amerikanska stridsfordonen Bradley och MaxxPro,